Prețurile medicamentelor, modificate. Monica Negovan: Asigurăm acces tuturor pacienților în mod echitabil și cu medicamente eficace

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
preturile medicamentelor - FOTO: Freepik
preturile medicamentelor - FOTO: Freepik

Prețurile medicamentelor vor fi modificate. Noile reglementări ar trebui finalizate până la sfârșitul anului.

Prețurile medicamentelor vor fi modificate, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, în cadrul conferinței de presă organizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și EFPIA. 

România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european, atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație. Conform datelor din Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT,  în România din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021,erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%.

Vezi și: Speranța de viață în România, sub media europeană. Iulia Ionescu: Părinții noștri trăiesc 70 de ani. În Franța, 79-80 de ani. Simțim cu sufletul acest decalaj

Prețurile medicamentelor, modificate

”Am lansat un proiect, care va schimba, în mod pozitiv, numeroase aspecte privind accesul medicamentelor pentru pacienții din spațiul european. Dacă vorbim de acces, este o piață foarte complexă a medicamentului și noi trebuie să asigurăm acces tuturor pacienților în mod echitabil și cu medicamente eficace și sigure. De asemenea, există o foarte mare provocare la nivel european de a avea abilitatea și de a reglementa corespunzător accesul la medicamentele inovative. 

Toate constrângerile depind de buget. Cred că este important să subliniem evoluția pe care o are România în ultimii ani, și anume numărul de medicamente care a fost aprobat în lista de aprobare a crescut anual. În ultimii 10 sau 20 de ani a crescut valoarea pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o decontează pe medicamente. 

Crește această sumă. Legat de măsurile pe care le pregătește Ministerul Sănătății, se lucrează la foarte multe aspecte. Trebuie să fim pregătiți cu reglementări care să ne ajute în politica medicamentelor, în special în zona de evaluare a tehnologiei medicale, și, în special, în zona de preț. Avem cam 20% din medicamente care nu sunt la cel mai mic preț din Europa pentru că sunt exceptate de la aceste reguli. 

Vezi și: România, codașă la noile medicamente. Diana Bianchi: Durează 918 zile. Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții și lipsa acestora

Ministerul Sănătății a făcut demersuri pentru a asigura sustenabilitatea prețurilor la medicamente și de a fi accesibile pe piață, astfel încât am venit cu un act normativ care ajustează foarte multe prețuri, în special cele ieftine, cele până în 50 de lei, cu inflația și vor fi crescute între 4-7%. 

De asemenea, Ministerul Sănătății are o propunere de modificare a legii care va reduce taxa clawback pentru medicamentele generice și pentru cele care și-au pierdut patentul, astfel încât România să fie atractivă și competitivă față de alte țări.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm noua metodologie de stabilire a prețului”, a precizat Monica Negovan, directorul Direcției Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Ministerul Sănătății.

Pe 26 aprilie 2023 a fost publicat de către Comisia Europeană proiectul de modificare a legislației farmaceutice a UE. Revizuirea legislației farmaceutice reprezintă o oportunitate unică pentru Europa și pentru pacienții europeni, inclusiv pentru cei din România.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel