Prețurile medicamentelor vor suferi modificări, în urma unei noi actualizări a Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate (Canamed –n.r.) de punere pe piață în România. Modificarea va intra în vigoare de la 1 iunie 2022.
104 noi medicamente introduse pe listă
Potrivit ordinului elaborat de Ministerul Sănătății se are în vedere introducerea a 104 de medicamente în Canamed, modificarea a 92 de poziții și abrogarea a 8 poziții.
Astfel, se vor introduce medicamente pentru tratamentul pacienților cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă.
Se va mai introduce un medicament indicat pentru pentru repararea defectelor cartilaginoase de la nivelul condilului femural și patelei genunchiului sau tratamentul fibrozei chistice.
Corecție la 1 martie
Ultima actualizare a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar prețurile sunt valabile până la 28 februarie 2023. Actualizarea din iunie va fi cea mai amplă realizată de Ministerul Sănătății de la ultima corecție a Canamed, în vigoare de la 12 martie.
Prețuri obligatorii
Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.
Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.
Medicament pentru diabet
Un nou tratament pentru diabetul de tip 2 a fost aprobat de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Potrivit NewAtlas, noul produs - Mounjaro (tirpetadiză), ce se administrează sub formă de injecție, o dată pe săptămână, s-a dovedit a fi mai eficient în controlul nivelului de zahăr din sânge, comparativ cu alte tratamente actuale.
Mai mult, un studiu recent a arătat că acest medicament poate fi util și ca terapie împotriva obezității.
"Având în vedere provocările cu care se confruntă mulți pacienți în atingerea obiectivelor de glicemie, aprobarea de astăzi a Mounjaro reprezintă un progres important în tratamentul diabetului de tip 2", a declarat Patrick Archdeacon, de la Centrul pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor din cadrul FDA.
Altfel, Mounjaro face parte dintr-o nouă clasă de medicamente pentru tratarea diabetului, dezvoltate pentru a imita peptidul 1 glocagon PGL-1, care este eliberat în mod natural de intestine și care este cunoscut pentru reglarea glicemiei și a apetitului.
Primul medicament care vizează acest mecanism PGL-1, numit Wegovy, a fost aprobat pentru diabetul de tip 2 în 2017.
Acest nou medicament funcționează ușor diferit de Wegovy. Acesta a fost conceput pentru a imita PGL-1 și un alt hormon intestinal numit polipeptid inhibitor gastric (PIG).
Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.