Modul în care sunt constituite prețurile la medicamente, în special la cele care sunt eliberate pe baza prescripției medicale, reprezintă ”o problemă nesoluționată de ani de zile în România”, a afirmat Val Vâlcu în cadrul dezbaterii online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.
Mai mult decât atât, faptul că ”medicamentele au prețul controlat de stat, au prețuri impuse, defavorizează pacientul român”, în contextul sanitar actual.
”Din păcate aceasta este o realitate cu care confruntăm de foarte mulți ani. Pentru medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, într-adevăr, prețul este stabilit la nivelul minim european, iar producătorul de medicamente mai plătește o taxă, așa-numita taxă clawback, între 15 și 25%, în funcție de tipul de medicament, pe cifra de afaceri pe care o realizează cu sistemul de sănătate.
Ori, o asemenea situație vulnerabilizează foarte mult producătorii de medicamente și inclusiv piața românească, iar adesea pacienții români nu își găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, în exclusivitate, pentru DC Medical în cadrul dezbaterii online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.
La rândul său, Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii a precizat că ”există tentația de a le revinde în țările occidentale, de a nu le trimite în România, unde este cel mai mic preț și de a le dirija cu prioritate către țările care oferă de 2-3 ori mai mult”.
”Situații de genul acesta, producătorul pierde de două ori, pe de o parte pentru că este obligat să vândă în România, cantități mult mai mari decât ar fi necesar pacienților români, la preț de România, șa preț minim european, iar prin faptul că ele pleacă spre alte piețe unde produsele, medicamentele respective sunt mai scumpe, ele se vând acolo la prețul din țara respectivă, dar pentru producător ele su sunt vândute la prețul din România.
Deci, în loc să vândă la prețul din țara respectivă el vinde, acolo, la preț de România.
Practic, el pierde de două ori prin aceste manevre. Și este extrem de frustrant pentru producători, pentru că ei își doresc să asigure cantitățile necesare pentru pacienții români, dar din cauza acestor mecanisme din păcate pacienții români rămân adesea fără medicamentele de care au atâta nevoie”, a mai spus Zaharescu.
Prețul medicamentelor ”la liber”, afectate de inflație
Totodată, Val Vâlcu susține că țările care produc medicamentele inovative, precum cele din Europa occidentală sau SUA, și pe care le oferă pacienților, sunt vulnerabile în privința unora dintre medicamentele clasice, mai vechi, care depind de China și India, lucru pe care, de altfel, l-a confirmat și directorul ARPIM.
”Medicamentele așa-numite genericizate, al căror brevet a expirat de foarte mulți ani, sunt fabricate în țări precum India și China, în cele mai numeroase cazuri și fluxurile logistice dinspre Asia de Sud-Est, în acest moment, sunt destul de complexe, de dificile și mai ales costisitoare.
Aceste costuri suplimentare, teoretic, ar fi trebuit să se regăsească în prețul medicamentelor, dar dacă ne uităm, prețul medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripție medicală în România este destul de stabil, în ciuda evoluțiilor inflației și ale creșterilor costurilor cu energia și cu materiile prime, totuși prețul de comercializare la aceste produse este destul de stabil. Inflația o resimte producătorul, mai ales pentru medicamentele cu prescripție medicală.
Cele care se vând la liber, așa-numitele OTC-uri, over the counter, au elasticitatea prețului mult mai bună și acolo, într-adevăr, inflația a fost absorbită de pacienți, din cauza creșterii de prețuri care au fost posibile pe această verigă a lanțului comercial”, a mai spus Dan Zaharescu.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.