„Există un lucru care este extrem de periculos în momentul de față. Este cel de presiune asupra personalului medical, nu vă spun ce se întâmplă cel puțin la noi, la Institutul Matei Balș, unde datorită fie abordului politic, fie datorită unor incapacități în a explica suficient lucrurile legate de infecția cu noul coronavirus, pacienții de multe ori fac presiuni de tot felul de tipuri asupra personalului medical. Și să stiți că noi aici lucrăm într-o tensiune extrem de mare și cred că lucrul acesta ar trebui într-un fel sau altul rezolvat. Altfel, o să asistăm la sfârșitul acestei pandemii sau când problema de sănătate publică nu va mai fi așa de acută, o să asistăm la o vânătoare de vrăjitoare în rândul personalului medical, care o să fie într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereușite sau probleme legate de această pandemie. Lucrul acesta se manifestă chiar și zilele acestea printr-o lipsă de asumare, câteodată, la nivel politic, a unor măsuri care în mod evident au fost luate din considerente politice, nu din considerente medicale”, a epxlicat prof dr Alexandru Rafila, la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”.
Profesorul spune că autoritățile ar trebui să explice sistematic și amănunțit măsurile luate și, mai ales, să și le asume.
„Lucrul ăsta trebuie făcut sistematic. Aici trebuie să existe, dacă nu o uniformitate de opinie, măcar o atitudine pozitivă (....) Dacă vom semăna neîncredere, lucrul acesta se va repercuta asupra sistemului de sănătate și va dura mulți ani dincolo de dezbaterile politice care, sigur, sunt normal să fie, avem un an electoral. Dar trebuie să fim foarte atenți la consecințele acestor dezbateri politice, apropos de sustenabilitatea și de încrederea care există în sistemul de sănătate”, a continuat dr Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.