Președintele Colegiului Medicilor din România: Actul medical nu poate fi făcut sub presiune permanentă și amenințare

Florina Pop |
Data publicării:
Medic
Medic

Președintele Colegiului Medicilor din România a transmis sâmbătă, 14 noiembrie, un mesaj doctorilor de familie de Ziua Mondială a Diabetului.

În mesajul de Ziua Mondială a Diabetului, doctorul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, spune că ”actul medical devine dificil” sub presiunea creșterii numărului de cazuri COVID, dar și sub o ”dublă amenințare”, a bolii și a pacienților sau rudelor.

”Luptăm pentru a aduce pe masa autorităților necesitatea introducerii forței majore, adică acel eveniment extrem, imprevizibil, invincibil, inevitabil care ne afectează extrem sistemul medical și implicit actul medical în anumite situații. În măsura în care forța majoră este legiferată în legătură cu domeniul medical poate exista o anumită exonerare cu privire la lărgirea competențelor pe perioada afectată de forța majoră”, a mai precizat dr Coriu.

Mesajul întreg al președintelui CMR:

”În numele Colegiului Medicilor din România vă adresez recunoștința întregului corp medical pentru activitatea dumneavoastră în această grea perioadă a pandemiei în care, pe lângă activitatea permanentă, de instruire profesională pe care o desfășurați chiar și în aceste clipe, îngrijiți și pacienții greu încercați de COVID-19, boală care lovește, cu precădere, pacienții dumneavoastră, cu diabet și boli metabolice. Suntem cu toții medici, cadre medicale în prima linie a acestui război, război cu o boală incomplet cunoscută care face zilnic victime, nu numai în rândul pacienților, dar și în rândul nostru, al medicilor din toate specialitățile și al asistenților noștri.

Medicii sunt extrem de solicitați de sistem. Mai nou, chiar și medicii tineri în loc să intre în procesul de formare în specialitate sunt detașați în focare. Ne confruntăm cu o depășire a competențelor în anumite focare din țară, unde există o neomogenitate de prezentare a medicilor sau chiar o lipsă a specialiștilor. Actul medical devine astfel dificil sub presiunea creșterii foarte mari a cazurilor, creștere care va ajunge să depășească sistemul medical, la un moment dat.

În plus, ne confruntăm cu presiune și de altă natură: amenințarea bolii în rândul medicilor noștri și a asistenților noștri. Actul medical nu poate fi făcut sub presiune permanentă și amenințare. O dublă amenințare: a bolii, dar și a pacienților sau a rudelor care ne reclamă în proporție mai mare ca în orice țară din jurul nostru. Îi rog pe pacienții noștri să aibă încredere în noi. Fără această încredere  în relația medic-pacient, actul medical nu poate să aibă un rezultat optim. De aceea, dragi colegi, luptăm pentru a aduce pe masa autorităților necesitatea introducerii forței majore, adică acel eveniment extrem, imprevizibil, invincibil, inevitabil care ne afectează extrem sistemul medical și implicit actul medical în anumite situații. În măsura în care forța majoră este legiferată în legătură cu domeniul medical poate exista o anumită exonerare cu privire la lărgirea competențelor pe perioada afectată de forța majoră.

Astfel, dragi colegi, vă asigur că luptăm în continuare pentru drepturile dumneavoastră și pentru protecția dumneavoastră. Vă cer să fiți în continuare acei medici buni fără de care acest sistem medical ar claca. Avem resurse limitate și, de aceea, munca dumneavoastră va fi foarte grea, dar foarte valoroasă. Mesajul meu este unul de încurajare, de speranță. Trebuie să fim conștienți că există un viitor și după această pandemie, viitor în care vom fi mai puternici, mai încrezători în forțele noastre și fiecare dintre colegi să fie ceea ce se numește un medic bun, adică un medic care își face datoria cu conștiinciozitate, empatie și în conformitate cu datele științifice internaționale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel