Presbiopie, ochelari. O echipă de la Universitatea Stanford, SUA, a creat un o pereche de ochelari cu lentile cu focalizare automată care urmăresc privirea și cu ajutorul tehnologiei le permit ochilor să vadă bine în timp real, potrivit news.stanford.edu.
Presbiopie, ochelari: ce anume face invenția
Inginerii au conceput un prototip pentru "autofocalizări" concepute să restabilească vederea corectă la persoanele care, de obicei, ar avea nevoie de lentile progresive. Acestea sunt recomandate celor ce suferă de presbiopie, un defect care afectează oamenii începând cu vârsta de 45 de ani: lentilele oculare își pierd elasticitatea necesară ca să se concentreze asupra obiectelor din apropiere. Dacă pentru unii care citesc, ochelarii sunt suficienți, pentru mulți singura soluție, fără intervenție chirurgicală, sunt lentilele progresive.
Prototipul, se explică în comunicatul universității, funcționează la fel ca lentilele ochiului, cu lentile umplute cu lichid, care sunt înfundate și subțiri pe măsură ce se schimbă câmpul de vizibilitate. Acesta are și senzori de urmărire a ochilor care triangulează în cazul în care o persoană caută și determină distanța precisă față de obiectul de interes. Se mai precizează că echipa de cercetare nu a inventat aceste lentile, nici dispozitivele de urmărire a ochilor, ci a dezvoltat sistemul software care utilizează aceste date de urmărire a ochilor pentru a păstra lentilele umplute cu fluid în focalizare constantă și perfectă.
Fără partea de hardware în monitorizarea ochilor și a software-ului de sistem, aduse de cercetătorii de la Stanford, ochelarii nu ar fi fost decât o altă pereche obișnuită.
Cercetările despre ochelarii autofocali a fost publicată pe 28 iunie în revista Science Advances.
Presbiopie, ochelari: aspect de Realitate Virtuală
"Mai mult de un miliard de oameni au presbiopie și am creat o pereche de lentile autofocale care ar putea corecta într-o bună zi vederea lor mult mai eficient decât ochelarii tradiționali", susține, potrivit sursei citate, inginerul Gordon Wetzstein de la Universitatea Stanford.
Prototipul creat are un aspectul unor ochelari de Realitate Virtuală, însă, speră echipa, ca în timp să le șlefuiască forma.
"Oamenii care poartă lentile progresive au un risc mai mare de cădere și rănire", consideră un student care a făcut parte din echipa de studiu. Ca să se asigure că munca nu a fost în zadar, echipa a testat prototipul pe 56 de persoane cu presbiopie. Participanții care au testat ochelarii au declarat că lentilele de focalizare automată au avut o performanță mai bună și mai rapidă la citire și la alte sarcini.
Presbiopie, ochelari: următorul pas
Inginerul Gordon Wetzstein consideră că vor mai trece câțiva ani până când ochelarii autofocali să fie ușori, eficienți energetici și stilați, să scape de greutatea pe care o au acum. Acesta e convins că lentilele autofocale constituie viitorul corecției vederii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.