Presbiopia este pierderea treptată a capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere. Este o parte naturală, adesea enervantă a îmbătrânirii. Presbiopia se manifestă prin scăderea vederii la apropiere, și uneori la depărtare. Presbiopia apare la oricine, fiind cauzată de îmbătrânirea cristalinului și pierderea elasticității acestuia, scăzând astfel și puterea sa de acomodare, arată Mayo Clinic.
Simptomele presbiopiei
Presbiopia se dezvoltă treptat. Este posibil să observați mai întâi aceste semne și simptome după vârsta de 40 de ani:
- O tendință de a ține materialul de lectură mai departe pentru a face literele mai clare
- Vedere încețoșată la distanță normală de citire
- Oboseala ochilor sau durerile de cap după ce ați citit sau ați făcut o muncă de prim-plan
- Este posibil să observați că aceste simptome sunt mai grave dacă sunteți obosit sau vă aflați într-o zonă cu iluminare slabă.
- Consultați un medic oftalmolog dacă vederea încețoșată de aproape vă împiedică să citiți, să faceți o muncă de prim-plan sau să vă bucurați de alte activități normale.
Solicitați asistență medicală imediată dacă:
- Aveți o pierdere bruscă a vederii într-un ochi cu sau fără dureri oculare
- Experimentați o vedere bruscă tulbure sau încețoșată
- Vedeți flash-uri de lumină, pete negre sau halouri în jurul luminilor
- Aveți vedere dublă
Cauzele presbiopiei
Pentru a forma o imagine, ochiul se bazează pe cornee și lentilă pentru a focaliza lumina reflectată de obiecte. Cu cât obiectul este mai aproape, cu atât obiectivul se îndoaie mai mult.
Corneea este suprafața frontală clară, în formă de cupolă a ochiului. Obiectivul este o structură clară cu privire la dimensiunea și forma unei bomboane. Ambele structuri îndoaie (refractă) lumina care intră în ochi pentru a focaliza imaginea pe retină, situată pe peretele din spate interior al ochiului.
Lentila, spre deosebire de cornee, este oarecum flexibilă și își poate schimba formă cu ajutorul unui mușchi circular care o înconjoară. Când te uiți la ceva la distanță, mușchiul circular se relaxează. Când te uiți la ceva din apropiere, mușchiul se contractă, permițând lentilei relativ elastice să se curbeze și să-și schimbe puterea de focalizare.
Presbiopia este cauzată de o întărire a cristalinului ochiului, care apare odată cu îmbătrânirea. Pe măsură ce obiectivul devine mai puțin flexibil, acesta nu mai poate schimba formă pentru a se concentra pe imaginile de prim-plan. Ca urmare, aceste imagini apar în afara focalizării.
Vezi și: Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează
Factori de risc
- Vârsta. Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru presbiopie. Aproape toată lumea experimentează un anumit grad de presbiopie după vârsta de 40 de ani.
- Alte afecțiuni medicale, precum diabetul, scleroza multiplă sau bolile cardiovasculare pot crește riscul de presbiopie prematură
- Medicamente. Anumite medicamente sunt asociate cu simptome presbitopice premature, inclusiv antidepresive, antihistaminice și diuretice.
Diagnostic
Presbiopia este diagnosticată printr-un examen oftalmologic de bază, care include o evaluare a refracției și un examen de sănătate a ochilor.
O evaluare a refracției determină dacă aveți miopie, astigmatism, sau presbiopie. Medicul dumneavoastră poate utiliza diverse instrumente și vă poate cere să vă uitați prin mai multe lentile pentru a vă testa vederea.
Medicul oftalmolog va pune probabil picături în ochi pentru a dilate pupilele pentru examenul oftalmologic. Acest lucru vă poate face ochii mai sensibili la lumină timp de câteva ore după examen. Dilatarea permite medicului dumneavoastră pentru a vizualiza mai ușor interiorul ochilor.
Vezi și: Alergii și intoleranțe, asemănări și diferențe. Mihaela Bilic: Se face o confuzie gravă
Tratament
Scopul tratamentului este de a compensa incapacitatea ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere. Opțiunile de tratament includ purtarea ochelarilor de protecție (lentile de ochelari) sau a lentilelor de contact, efectuarea unei intervenții chirurgicale de refracție sau obținerea implanturilor cristalin pentru presbiopie.
Pentru persoanele presbioape, există 2 opțiuni și anumepurtarea ochelarilor, în primă fază cei de aproape, apoi de depărtare și operația de eliminare a dioptriilor, în general operație cu implant de cristalin artificial multifocal, notează Mayo Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.