Premonițiile, reale sau doar o imagine proiectată de mintea noastră. Răspunsul este uluitor

Monika Baciu |
Data publicării:
premonitiile - FOTO: Freepik@kjpargeter
premonitiile - FOTO: Freepik@kjpargeter

Premonițiile sunt un proces biologic. Oamenii de știință explică dacă acest fenomen este real sau este doar o imagine proiectată de mintea noastră.

Premonițiile sunt un fenomen psihic de a vedea sau de a deveni în alt mod direct conștient de evenimentele din viitor. Nu există dovezi științifice acceptate că premonițiile sunt efecte reale. Premonițiile se consider a fi legate de pseudoștiință.

Putem vedea viitorul? Există vreun adevăr pentru credința oamenilor în premoniții? Astfel de întrebări provocatoare au fost în mare parte ignorate de oamenii de știință, mulți dintre ei susținând că afirmațiile de premoniție pot fi complet explicate ca superstiții sau iluzii. Dar un mic grup de oameni de știință continuă să abordeze aceste întrebări în mod direct.

Într-un laborator de la Institutul de Științe Noetice (IONI) din California de Nord, psihologul Dean Radin abordează experiența umană cu o minte deschisă și o rigoare experimentală. Într-o serie de experimente pe care Radin le descrie ca fiind "presentiment", participanții sunt invitați să vadă și să simtă în viitor, potrivit Spirituality and Health.

Așezat într-o cameră liniștită, ecranată electromagnetic, Radin măsoară mai întâi fiziologia participanților. Folosind electrozi pe mâini pentru a-și studia sistemul nervos autonom, omul de știință curios caută apoi să vadă cum răspund participanții experimentali la imaginile emoționale și calme care sunt prezentate pe un monitor de calculator într-o secvență aleatorie. După fiecare imagine, ecranul computerului devine gol înainte de prezentarea următoarei imagini.

După cum s-a prezis, atunci când participanții văd o imagine emoțională, fiziologia lor arată mai multă excitare decât după imaginile calme. Aceasta este știința standard. Dar mai interesant pentru Radin și colegii săi este ceea ce se întâmplă cu fiziologia participanților înainte de a vedea imaginile. Potrivit lui Radin, fiziologia lor pare de fapt să anticipeze stimulii emoționali cu până la cinci secunde înainte de a vedea imaginile emoționale.

Vezi și: Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit

De cealaltă parte a Statelor Unite, de exemplu, Daryl Bem își desfășoară propriul set de experimente. Într-un articol recent publicat în Journal of Personality and Social Psychology, Bem, un proeminent psiholog social de la Universitatea Cornell, a raportat nouă experimente care au implicat peste 1.000 de participanți. Scopul major al cercetării lui Bem a fost de a proiecta experimente de precogniție pentru a fi cât mai simple și transparente posibil, permițând altora să reproducă cu ușurință rezultatele sale.

În aceste studii, Bem explorează "inversarea timpului", în care secvența cauză-efect din experimentele psihologice standard este inversată. În lucrarea sa recentă, Bem raportează dovezi semnificative din punct de vedere statistic pentru precogniție în opt dintre cele nouă experimente. Într-un studiu, de exemplu, Bem a folosit o paradigmă psihologică convențională numită "amorsare". În aceste studii, participanților li se arată o imagine atât de pe scurt încât nu este percepută la nivel conștient.

Mai târziu, participanții favorizează de obicei această imagine față de alte imagini de control. În experimentele lui Bem, el a schimbat ordinea obișnuită a evenimentelor și a observat că participanții preferau de fapt anumite imagini înainte ca participanții să fie expuși la amorsare.

Vezi și: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Deja-vu sau premoniții

Majoritatea oamenilor se pot raporta la experiența tulburătoare a déjà vu, atunci când ești într-o situație nouă, dar simți că ai mai fost acolo. Pentru unii, acest sentiment straniu are o întorsătură în plus: Un sentiment că simt că știu ce se va întâmpla în continuare.

Un nou studiu care investighează déjà vu arată că participanții nu aveau mai multe șanse să poată spune viitorul decât dacă ar ghici orbește – dar când se confruntau cu déjà vu, simțeau că pot. Cercetarea, realizată de Anne Cleary de la Universitatea de Stat din Colorado și fostul student absolvent Alexander Claxton, este publicată în Psychological Science, o revistă a Asociației pentru Științe Psihologice.

Lucrările lui Cleary și ale altora au arătat că déjà vu este probabil un fenomen de memorie. Poate apărea atunci când cineva întâlnește un scenariu similar cu o memorie reală, dar nu reușesc să-și amintească memoria. De exemplu, Cleary și colaboratorii au arătat că déjà vu poate fi determinat de o scenă care este similară spațial cu una anterioară.

"Nu ne putem aminti conștient scena anterioară, dar creierul nostru recunoaște asemănarea. Această informație vine ca sentimentul neliniștitor că am fost acolo înainte, dar nu putem fixa când sau de ce", a spus Cleary.

Cleary a emis ipoteza că, dacă déjà vu este un fenomen de memorie, sentimentul de predicție ar putea fi, de asemenea, un fenomen de memorie, potrivit Association For Psychological Science

Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține

Cine poate avea deja-vu

Aproximativ 60% până la 70% dintre persoanele cu o stare bună de sănătate experimentează o formă de déjà vu în timpul vieții. O priveliște sau un sunet familiar poate declanșa senzația. S-ar putea să intri într-o cameră dintr-o clădire pe care nu ai vizitat-o încă să simți că o cunoști intim. Cele mai multe sentimente de déjà vu dispar rapid, ceea ce vă poate face greu să vă amintiți detalii specifice despre experiență.

Déjà vu se întâmplă cel mai adesea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani. Avem tendința de a experimenta sentimentul mai puțin pe măsură ce îmbătrânim. Dacă călătoriți mult sau vă amintiți în mod regulat visele, este posibil să aveți mai multe șanse să experimentați déjà vu decât alții. Cineva care este obosit sau stresat poate fi predispus la sentimente déjà vu, de asemenea. Majoritatea oamenilor au experiența în timpul serii sau în weekend, potrivit WEB:MD.

Deja-vu, cauze

Memoria este stocată în lobul temporal al creierului. Această parte a creierului ne ajută să recunoaștem experiențele familiare. În timp ce știința nu a dovedit încă că experiențele de zi cu zi déjà vu este rezultatul amintirilor stocate în zona temporală, unii cercetători cred că există o legătură între cele două.

Majoritatea oamenilor experimentează déjà vu fără efecte adverse asupra sănătății. În cazuri rare, déjà vu poate fi un semn al unei tulburări neurologice. Persoanele cu epilepsie au adesea convulsii focale care apar într-o zonă a creierului, uneori în lobul temporal unde stocăm amintiri. Acestea se numesc convulsii temporale ale lobului, mai notează WEB:MD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel