Premiile Nobel, cum au fost create și ce rol a jucat inventatorul dinamitei

Prof.dr. Octavian Buda, titlularul catedrei de Istoria Medicinei de la UMF Carol Davila
Prof.dr. Octavian Buda, titlularul catedrei de Istoria Medicinei de la UMF Carol Davila

Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, a dezvăluit pentru Interviurile DC News, transmise EXCLUSIV de DC MEDICAL povestea premiilor Nobel. Medicul psihiatru povestește cum au fost create aceste premii și ce rol a jucat inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, dar și despre premiile Nobel pe care Medicina Românească le-ar fi putut câștiga, dar pe care le-a ratat din diferite motive.

 

Titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București  susține că Premiul Nobel a devenit spectaculos datorită faptului că decernarea este însoțită de o ceremonie extrem de bombastică, pentru că se acordă o mare sumă de bani, dar că nu trebuie să acordăm acestui premiu valențele unui premiu acordat de o academie de științe cum ar fi Royal Society din Londra sau Academia de Științe a Franței.

Fundația Nobel este privată, nu este o instituție de stat a suedezilor, chiar dacă există o colaborare cu Institutul Karolinska de la Stockholm în ceea ce privește medicina. Mai mult istoria acestui premiu este una destul de neobișnuită, după cum spune chiar prof. Buda, care face referire la frații Nobel, care au legătură directă cu premiul.

Necrologul care l-a obsedat pe Alfred Nobel toată viața

Alfred Nobel cel care a inventat dinamita , folosind un compus al nitroglicerinei capabil țină exploziile sub control a mai avut încă doi frați pe Robert și pe Ludwig, ultimul a fost un magnat în domeniul industriei petroliere.

,,Ludwig se afla la Cannes împreună cu fratele său Alfred și moare în aprilie 1888. O publicație satirico critică la adresa clasei politice franceze,
Imbécillité quotidienne, publică un ferpar a doua zi în care scrie așa: cunoscutul magnat Alfred Nobel, un individ care a ajuns mutimiliardar inventând o metodă prin care să omoare cât mai mulți oameni în cât mai scurt timp și-a găsit în sfârșit binemeritatul sfârșit. Alfred Nobel își citește propriul necrolog bând cafeaua de dimineață. Sigur că a rămas șocat și asta pentru că ziariștii au făcut o regretabilă confuzie, murise fratele său, nu el, numai că felul în care era perceput de oameni l-a șocat”, povestește prof. Buda.

Acesta spune că Alfred era perceput drept un personaj malefic menit să distrugă lucrurile din jur, deși apariția dinamitei a însemnat pentru epoca industrială un mare progres, fiindcă acele explozii controlate dădeau posibilitatea lucrătorilor să manevreze cantități mari de pământ, de masă pentru construcții.

Incidentul cu ferparul se pare că l-a obsedat toată viața pe Alfred Nobel, astfel că la sfârșitul vieții a donat o bună parte a averii sale, spre stupoarea familiei sale, pentru crearea acestui fond prin care să se dea premii Nobel pentru progresul știintei. Potrivit testamentului, aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze, care reprezintă în zilele noastre echivalentul a 1,7 miliarde de coroane (197 de milioane de euro), au alcătuit un capital ale cărui dividende anuale trebuie distribuite "acelora care, pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public şi binelui omenirii". Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor.

Fiecare premiu valorează 8 milioane de coroane suedeze

,,La începutul lunii decembrie regele Suediei în persoana acordă acest premiu și o sumă apreciabilă de bani. Toate procesiunile și festivitățile care au loc creează un prestigiu internațional. Dar premiul Nobel a dat naștere la pasiuni și controverse remarcabile”, susține fostul președinte al Asociației Europene de Istoria Medicinei, prof.dr. Octavian Buda.

În prezent, Premiile Nobel sunt decernate de Academia Regală de Știință din Suedia, Premiul Nobel pentru Fizică, Premiul Nobel pentru Chimie, Premiul Nobel pentru Economie, de Institutul Karolinska Premiul Nobel pentru Medicină, de Academia Suedeză Premiul Nobel pentru Literatură și de către un comitet alcătuit din 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei  Premiul Nobel Pentru Pace. În anul 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înfiinţare, Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a instituit un premiu pentru ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, punând la dispoziţia Fundaţiei Nobel o sumă anuală echivalentă cu valoarea celorlalte premii Nobel.

Actualmente, premiul Nobel din fiecare domeniu este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 925.200 euro) şi poate fi împărţit dacă există mai mulţi laureaţi în aceeaşi categorie, însă numărul acestora nu poate fi mai mare de trei. Premiul Nobel nu se dă dacă nu ești propus și nu se dă postmortem.

Mai multe detalii despre premiile Nobel puteți afla din interviul video aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel