Premieră medicală la SUUMC: Procedurile cardiochirurgicale hibride, de ultimă generație, în corecția afecțiunilor valvulare severe, aortice și mitrale

DCMedical Team |
Data publicării:
Premieră medicală la SUUMC Foto: Daniela Gheorghe
Premieră medicală la SUUMC Foto: Daniela Gheorghe

O premieră medicală a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, unde s-au implantat o serie de endoproteze aortice transcateter unor pacienți cu stenoză aortică strânsă.

Intervențiile au avut loc în perioada 13-15.04.2021, în Secția Chirurgie cardiovasculară a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) “Dr. Carol Davila”, unde s-au implantat o serie de endoproteze aortice transcateter unor pacienți cu stenoză aortică strânsă.

Explicațiile despre acest subiect au fost făcute publice de către SUUMC, pe pagina de Facebook:

„În s-a reușit, în premieră pentru unitatea noastră, o intervenție de implantare de valvă transcateter într-o proteză biologică în poziție mitrală, prin același abord transapical.

Pacienta avea implantată, în urmă cu șase ani, o proteză mitrală biologică urmată de un episod de endocardită care a dus, în timp, la degenerarea avansată structurală tradusă prin insuficiență mitrală severă, hipertensiune pulmonară și insuficiență tricuspidiană, aceasta din urmă fiind cu mecanism etiologic mixt. Această posibilitate de rezolvare a suferințelor pacienților operați anterior, clasic, face ca riscurile grevate de o reintervenție, mai ales la pacienți cu vârstă înaintată și condiție biologică precară să fie mult diminuate.

Criteriile de selecție a pacienților la care s-a intervenit prin proceduri cardiochirurgicale minim-invazive au ținut cont fie vârstă, fie comorbiditățile asociate, care au făcut ca acești pacienți să nu întrunească condițiile necesare efectuării, în siguranță, a intervențiilor chirurgicale clasice de înlocuire valvulară aortică. Toate intervențiile au avut loc prin abord transapical și s-au desfășurat fără incidente.

Procedurile cardiochirurgicale hibride au avut loc în Laboratorul Angiografie și Cateterism Cardiac, acestea fiind realizate de o echipă mixtă constituită din specialiști în Chirurgie cardiovasculară, Cardiologie intervențională și ATI. Echipa medicală a fost condusă de Col. medic dr. Liviu Stan, Șef Secție Chirurgie cardiovasculară și a avut în componență pe Lt. col. medic dr. Sebastian Botezatu, Șeful Laboratorului Angiografie și Cateterism Cardiac; Lt. col. medic dr. Tudor Păduraru, Șef Secție ATI 2; Mr. medic dr. Magdalena Gurzun, medic primar Cardiologie; Cpt. medic dr. Alexandru Conduraru, medic specialist Cardiologie; Lt. medic Alexandru Halip, medic dr. Mohamed Khattab, medic primar Cardiologie, competență Cardiologie intervențională și medic dr. Ramona Constantin.

Trebuie menționat faptul că, fiind vorba de intervenții cu mare grad de tehnicitate și utilizând dispozitive extrem de scumpe, faptul care limitează atât accesul pacienților la această tehnologie, cât și posibilitatea echipei medicale să acumuleze experiență și să se perfecționeze, în beneficiul net al pacienților, îl reprezintă repartiția, mereu insuficientă, a fondurilor destinate acestor tip de intervenții.

Dorim să îi asigurăm pe toți pacienții cu afecțiuni cardiovasculare care doresc să se adreseseze unității noastre medicale pentru servicii medicale de specialitate că, unitatea noastră face eforturi constante și continue pentru a identifica soluții inovatoare și performante, tocmai în ideea de a asigura accesul cât mai multor pacienți la tehnici chirurgicale și dispozitivele de ultimă generație existente și utilizate în centrele de profil de la nivel mondial.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel