Echipa de cercetare Liver4Life din Zurich, Elveția a raportat transplantul cu succes al unui ficat păstrat timp de trei zile într-un aparat de perfuzie. La un an de la procedură, pacientul se simte bine, potrivit Medical News Today.
Transplantul de organe este o procedură medicală foarte complicată. Organul trebuie să fie compatibil cu primitorul, iar procesul implică mutarea unui organ viu de la persoana donatoare la primitor și menținerea organului în stare de funcționare până la operație.
Ficatul a fost menținut în viață timp de trei zile
Echipa de cercetare Liver4Life din Zurich, Elveția a folosit un aparat de perfuzie pentru a menține în viață un ficat uman timp de trei zile. Cercetătorii studiază mașinile de perfuzie ca metodă alternativă de stocare a organelor în afara corpului. Aparatul imită funcțiile inimii și ale plămânilor organismului, pompând sânge și oxigen în organ. În plus, profesioniștii din domeniul medical administrează organului un cocktail de hormoni și nutrienți, la fel cum acesta ar primi de la intestinele și pancreasul din corp.
Profesorul Pierre-Alain Clavien, președintele Departamentului de Chirurgie Viscerală și Transplant de la Spitalul Universitar din Zurich (USZ) Elveția și autorul principal al studiului, a declarat că aparatul de perfuzie conservă o grefă de ficat nu pentru câteva ore, ci pentru câteva zile.
Acest lucru face posibilă transformarea transplantului de ficat dintr-o operație de urgență într-una electivă. În al doilea rând, o astfel de perioadă prelungită pe aparatul de perfuzie permite un tratament în profunzime al ficatului înainte de transplant, ceea ce nu era posibil până acum. Există multe moduri în care poate fi utilizat aparatul de perfuzie”, a explicat profesorul Clavien, potrivit Medical News Today.
Noi cercetări în domeniu
În ceea ce privește următorii pași ai acestei noi tehnologii, profesorul Clavien a declarat că echipa sa planifică în prezent un studiu clinic amplu pentru transplantul de grefe hepatice conservate pe termen lung pe dispozitivul lor de perfuzie.
„Această tehnologie este teoretic potrivită pentru toate organele transplantate în prezent, deși ar trebui făcute unele ajustări în circuit”, a explicat Clavien.
Dr. Robert S. Brown, Jr. profesor distins de medicină Vincent Astor și șef al Diviziei de gastroenterologie și hepatologie de la Weill Cornell Medicine a declarat că perfuzia mecanizată a organelor are un potențial enorm de a crește numărul de organe disponibile pentru transplant.
„Aceste durate lungi oferă într-adevăr posibilitatea de a lua un organ care ar funcționa, dar nimeni nu are încredere că funcționează, și de a crește încrederea că ar funcționa. Și o capacitate viitoare de a manipula poate chiar organul cu medicamente sau […] o viitoare terapie genetică pentru a lua apoi organe netransplantabile și a le face transplantabile”, a explicat Dr. Robert S. Brown, Jr.
Dr. Robert S. Brown consideră că există potențial uriaș, datorită acestei tehnologii pentru:
- creșterea numărului de organe disponibile
- creșterea calității organelor
- prelevarea de organe netransplantabile anterior și transformarea lor în organe transplantabile
- transformarea organelor transplantabile parțial în organe bune pentru transplant
- Este nevoie de validare suplimentară a metodei, însă dacă se va reuși, va fi un pas uriaș înainte, consideră specialiștii.
Criogenarea țesuturilor, studiată de oamenii de știință
Criogenarea țesuturilor vii este studiată de oamenii de știință. Boris Rubinsky, de la Universitatea Berkeley din California a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical despre noile demersuri care se fac în această direcție.
Întrebat cât de aproape sau de departe suntem să criogenăm un om, Boris Rubinsky a spus că: "aș spune departe, dar este un interes mare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.