Premenopauza: INSOMNIA, stările depresive și ANXIETATEA pe lista simptomelor

Anisia Nica |
Data publicării:
EXCLUSIV
premenopauza FOTO:Pexels @jill wellington
premenopauza FOTO:Pexels @jill wellington

Medicul ginecolog Iosif NICULESCU ne spune ce este premenopauza și cum se manifestă.

„Trebuie spus că premenopauza în sine este o perioadă care definește acel timp mai lung sau mai scurt premergător instalării menopauzei", a declarat domnul Dr. Iosif NICULESCU în exclusivitate pentru DC Medical.

Diferă de la o femeie la alta

Premenopauza nu se manifestă la fel la toate femeile. Așa cum spune Dr. NICULESCU, "Pentru multe din femei este evidentă, vine laolaltă cu multe tulburări din sfera uro-genitală, psihică, cognitivă”. Alte femei prezintă o simptomatologie mai ușoara, care se manifestă cu „întârzieri de menstruație sau menstruații abundente”, adaugă Dr. Iosif NICULESCU.

În procente, „20-30% din femei au simptome mai importante, o treime din paciente au simptome cu care pot trăi, pe care nu le deranjează profund, iar o treime trec fără să își dea seama”, declară Dr. NICULESCU.

Legătura dintre premenopauză și menopauză

Premenopauza este greu de definit inclusiv pentru medici, fiind un "o noțiune destul de vag definită”, anunță Dr. Iosif NICULESCU. Premenopauza este în strânsă legătură cu menopauza și este "perioadă care poate să survină cu mulți ani înaintea instalării menopauzei și are simptomatologie destul de ambiguă", adaugă Dr. NICULESCU.

Cum se manifestă premenopauza?

Din păcate, premenopauza „reprezintă o problemă pentru multe din pacientele noastre”. În această perioadă multe femei prezintă „modificări ale ciclului menstrual care pot să fie în plus sau pot să fie în minus”, anunță Dr. Iosif NICULESCU.

Premenopauza poate fi însoțită și de „neliniște, insomnie, stări depresive, stări de anxietate”, pot surveni bufeuri, dar „nu toate femeile prezintă acestă simptomatologie, multe trec peste perioada cu pricina fără să își dea seama”, declară Dr. NICULESCU.

Ce se ascunde în spatele simptomelor?

Uneori, modificările apărute în timpul premenopauzei sunt normale și nu indică existența unei boli ascunse. Cu toate acestea, Dr. Iosif NICULESCU avertizează că „În spatele unui acest simptom se pot ascunde lucruri serioase, cum ar fi patologii tumorale benigne, cum sunt fibroamele și polipii intracavitari sau pot să se ascundă probleme serioase: patologie canceroasă, malignă”. Din acest motiv, consultul ginecologic după vârsta de 40 de ani devine o prioritate.

Vezi și: MENOPAUZA la femeia modernă. Vârsta NORMALĂ la care se instalează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel