Prelevare de mai multe organe și țesuturi la Spitalul Militar Central

Dana Lascu |
Data publicării:
Prelevare de organe la Spitalul Militar Central din Capitală. Foto: SUUMC/Daniela Gheorghe
Prelevare de organe la Spitalul Militar Central din Capitală. Foto: SUUMC/Daniela Gheorghe

La Spitalul Militar Central din Capitală a fost realizată o prelevare de organe și de țesuturi de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. S-au recoltat mai multe organe, care vor salva viețile unor oameni care erau de ani de zile pe listele de așteptare pentru transplant.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" (SUUMC) a realizat astăzi, 10 ianuarie 2020, o prelevare multi-organ și multi-țesut, de la o pacientă declarată în moarte cerebrală, transferată în instituția medicală la sfârșitul anului trecut (20.12.2019) de la Institutul de Boli Cerebrovasculare Prof. dr. Vlad Voiculescu (IBCV), cu diagnosticul de Anevrism de arteră cerebeloasă posteroinferioară rupt, Hemoragie subarahnoidiană, staus post-stop cardiorespiratior resuscitat.

„Pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie și cateterism cardiac, de echipa medicală constituită din maior medic dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie și imagistică medicală, șeful Compartimentului și căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI. Evoluția postintervenție a fost una nefavorabilă, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, conducând către un prognostic nefavorabil”, explică reprezentanții Spitalului Militar central.

Astfel, în data de 07.01.2020, echipa medicală multidisciplinară care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, pune diagnosticul de moarte cerebrală, conform protocoalelor naționale în vigoare. În data de 09.01 a.c, ora 11.00 se declară moartea cerebrală (exitus) și, în urma discuțiilor purtate cu familia, se decide donarea de organe, pe baza acceptului primit.

Familia a acceptat donarea de organe și țesuturi

În dimineața acestei zile, respectiv la ora 04.20, se intră în Blocul operator al Secție Chirurgie generală pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.00, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenției Naționale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi și ficat); Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de țesut osos, tendinos și cartilagii; SUUMC, Secția Clinică de Oftalmologie și Secția Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă medicii, pentru recoltarea de cornee și de piele.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar AT, fiind compusă din: Andreea Șerbu, Cristina Filimon, Darius Morlova și Bogdan Constantinescu, medici rezidenți ATI.

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce pentru cornee se iau în calcul două cazuri medicale, aflate de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secției Clinice Oftalmologie din spitalul nostru, pacienți nevăzători, cu distrofie corneeană.

În situația în care corneea se va dovedi că este viabilă pentru transplant (nu prezintă leziuni sau afecțiuni din sfera oftalmologică), ambele operații vor fi realizate de locotenent colonel medic Asistent universitar dr. Laura Macovei, Coordonatorul Programului Național de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC.

„Facem precizarea că Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" a obținut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătății, prin intermediul ANT, pentru desfășurarea activități de prelevare și transplant țesut osos, tendinos și cartilagii și pentru activitatea de prelevare organe, țesuturi și celule, umane, în scop terapeutic, fiind până la acest moment, singura instituție medicală din rețeaua Ministerului Apărării Naționale care poate desfășura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ și multi-țesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila", a avut loc în data de 8 decembrie 2015”, mai arată reprezentanții spitalului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel