Cele care dezvoltă complicația potențial letală în cele 9 luni de sarcină trebuie să se așepte la un risc mai mare de demență vasculară, cauzată de scăderea fluxului de sânge către creier.
Cercetătorii britanici consideră că riscul crescut este cauzat de vasele de sânge bolnave, ca rezultat al tensiunii arteriale anormal de mare.
Vedete de la Hollywood au suferit de preeclampsie
Kim Kardashian a dezvoltat preeclampsia în timp ce era însărcinată cu cea mai mare fiică a ei, North West, în 2012-2013. Pentru a preveni complicațiile care ar afecta atât copilul, cât și pe ea, nașterea a fost indusă șase săptămâni mai devreme.
Preeclampsia este una dintre cele mai mari amenințări la adresa femeilor gravide și a copiilor nenăscuți. Este cauzată de scăderea fluxului sanguin prin placentă, limitând fluxul de oxigen și nutrienți către copil, care poate inhiba creșterea.
Oamenii de știință de la Institutul Statens Serum din Danemarca au analizat mai mult de 1,1 milioane de femei care au născut cel puțin o dată între 1978 și 2015. Ei au descoperit că femeile cu antecedente de preeclampsie au fost expuse de trei ori mai mult la a dezvolta demență vasculară, comparativ cu femeile fără antecedente de preeclampsie. Această asociere pare a fi deosebit de puternică pentru femeile care au dezvoltat boala la peste 65 de ani.
Unele studii susțin cercetări anterioare care au descoperit că femeile cu antecedente de preeclampsie au mai multe șanse de a se confrunta cu ateroscleroza - întărirea și îngustarea arterelor - atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
O altă celebritate care a suferit de această afecțiune este Beyoncé, care a dezvoltat preeclampsia înainte de a da naștere gemenilor ei, Rumi și Sir Carter, pe 13 iunie 2017.
"Am suferit de toxemie și m-am odihnit mai mult de o lună."
Toxemia este sinonim pentru preeclampsie.
"Sănătatea mea și a copiilor mei au fost în pericol, așa că am fost nevoită să apelez la cezariană", a declarat Beyoncé, care este căsătorită cu rapperul Jay Z.
Și cântăreața Mariah Carey a suferit, de asemenea, în timp sarcinii cu gemenii Monroe și Marocan, fiind nevoită să facă cezariană la 38 de săptămâni (30 aprilie 2011).
"Nu cred că am înțeles enormitatea și amploarea sarcinii asupra corpului tău", a spus Carey, care a divorțat de tatăl gemenilor, Nick Cannon, în 2016.
CE ESTE PREECLAMPSIA?
Preeclampsia este o complicație a sarcinii care determină hipertensiune arterială, care poate fi foarte gravă atât pentru viitoarea mămică, cât și pentru copilul ei nenăscut, dacă nu este tratată.
De obicei începe după 20 de săptămâni de sarcină la femeile a căror tensiune arterială este normală.
Preeclampsia afectează aproximativ 25 000 de femei în Anglia și Țara Galilor în fiecare an și 4% din sarcini în SUA.
Nu poate avea simptome dacă se dezvoltă treptat. O tensiune arterială mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg) este de obicei primul semn.
Alte simptome pot include:
Dureri de cap severe
Vederea încețoșată, pierderea temporară a vederii sau sensibilitatea la lumină
Dureri abdominale superioare, în special sub coastele din partea dreaptă
Greață sau vărsături
Urinare redusă
Creșterea bruscă a greutății și umflarea feței și a mâinilor sunt, de asemenea, simptome, totuși acestea pot apărea în timpul sarcinilor normale.
Preeclampsia se crede că începe în placentă atunci când vasele de sânge se îngustează și nu reacționează corect la hormoni. Aceasta reduce cantitatea de sânge care trece prin ele.
Cauza sa de bază poate fi genetică, din cauza unei probleme cu sistemul imunitar al femeii sau cu deteriorarea vaselor sanguine existente.
O femeie este mai amenințată dacă ea sau un membru al familiei ei a suferit anterior de preeclampsie.
Dacă este netratată, preeclampsia poate restrânge creșterea copilului sau poate provoca nasterea lui mai devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.