Președintele Asociației Transplantaților: ar trebui promovată o cultură a donatorului

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România
Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România

Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a vorbit despre necesitatea unei culturi a transplantului, care ar trebuio promovată.

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a declarat că ar trebui promovată „o cultură a donatorului" atât în societate, cât şi în şcoli.

„Ne dorim foarte mult să fie promovată o cultură a donatorului făcută, creionată de către medicii noştri, specialiştii noştri pe aria de transplant şi, de ce nu, să o promovăm nu numai în spaţiul public, dar vrem şi să fie introdusă chiar şi în şcoli, în sistemul de învăţământ ca o oră pe săptămână - noi am numit-o 'O oră de sănătate', pe lângă măsurile de prevenţie despre care trebuie să îi instruim de mici; să promovăm şi această cultură a donatorului. Pe lângă donarea de organe în scop terapeutic, să fie promovată şi donarea de sânge pentru că sunt două repere esenţiale care aduc siguranţă şi continuitate în viaţa unui segment important de pacienţi", a precizat Tache, citat de agepres.ro.

El a amintit că pacientul înscris pe lista de aşteptare pentru transplant primeşte un cod CUIANT la centrul de transplant.

"Este vorba de acel cod CUIANT pe care noi, pacienţii cu nevoie de transplant, îl primim la centrele de transplant. Legea este foarte clară în ceea ce priveşte acordarea acestui cod. El se dă pacientului care are nevoie de transplant, care se înscrie pe lista de aşteptare. Este un cod unic de înregistrare de care beneficiază pacientul. Acest cod trebuie să se regăsească şi pe documentele medicale atunci când mergem la monitorizare. (...) În momentul în care eşti înscris pe lista de aşteptare pentru transplant se dă acest cod. Se întâmplă ca atunci când mergem la medic medicul să nu dea imediat codul. (...) Dar fiecare dintre noi, când mergem la investigaţiile medicale, la monitorizare, putem să solicităm acest cod", a spus Tache.

Potrivit acestuia, codul este necesar şi atunci când pacientul se prezintă la medicul specialist pentru ca decontarea serviciilor medicale să se facă cu acest cod.

"Este un cod necesar şi pentru medicul specialist, pentru că decontarea serviciilor medicale în planul monitorizării trebuie să se facă cu acest cod, pentru ca decontarea serviciilor să se facă din Programul naţional şi nu din bugetul unităţii spitaliceşti respective, în speţă al centrului de transplant", a arătat reprezentantul asociaţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel