Duă masă, cei mai mulți dintre noi ne dorim și ”ceva bun”, care de obicei este ”ceva dulce”, însă pentru a vedea dacă alegerea pe care o facem este cea mai potrivită, este important să știm care sunt deosebirile dintre, de exemplu, o prăjitură și un pahar de suc de fructe.
”Fructele se mestecă, nu se beau cu paiul. Nu transformați fructele în suc pentru că le schimbați rolul în nutriția noastră. Fructul este desertul perfect, echilibrat, făcut de natură în așa fel încât zahărul să se absoarbă lent, însă în momentul în care scoatem doar zeama dintr-un fruct, aici în pahar avem apă cu fructoză, și nu este dintr-o singură portocală, ci din cel puțin 3-4 portocale.
Cum se comportă sucul în corpul nostru? Precum zahărul. Apa cu fructoză se duce rapid în ficat, iar ficatul nu știe să facă din suc decât alcool, iar alcoolul face grăsime pe burtă. Acesta este motivul pentru care copiii sub trei ani au ficat steatozic, ficat infiltrat cu grăsime și obezitate abdominală, exact cum au băutorii de bere. Pentru că fresh-ul, dragile mele mămici, se transformă în alcool. Așa că haideți să îi învățăm să mestece fructele. 120 de calorii care vin din apă cu fructoză îngrașă mai tare decât caloriile în sine”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.
Sucul de fructe, pericol pentru siluetă
”Când bem un pahar de suc, mai este o problemă. Corpul nostru, tot ce este lichid, crede că este apă și nu contorizează caloriile. Dacă noi am băut un pahar de suc nu o să ne simțim hrăniți, nu o să ne simțim sătui. Apa cu fructoză se transformă în grăsime, iar noi o să avem impresia că mare lucru nu am mâncat.
Dintre sucul de fructe și prăjitură, mai bine prăjitură, pentru că pe aceasta o vedem, știm că este un desert, o mestecăm, ne bucurăm de ea și o savurăm, în schimb pe suc îl dăm pe gât, ca pe apă”, a concluzionat Mihaela Bilic.
Zahărul, efecte asupra stării de spirit
Un efect grav pe care îl are zahărul este impactul său asupra stării de spirit, chiar dacă pe moment consumul de zahăr poate să anunțe o aparentă stare de bine. Astfel de efecte pot include:
Procesarea emoțională compromisă. La tinerii sănătoși, capacitatea de a procesa emoțiile este compromisă în cazul unei glicemii ridicate, potrivit unui studiu de imagistică cerebrală.
Anxietate crescută. Un alt studiu publicat în Diabetes Care a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 au raportat o tristețe și o anxietate crescute în timpul hiperglicemiei acute (glicemie ridicată).
Risc mai mare de depresie. Unul dintre cele mai mari studii care au legat zahărul de depresie - o analiză a consumului alimentar și a stării de spirit a 23.245 de persoane înscrise în studiul Whitehall II - a constatat că ratele mai mari de consum de zahăr au fost asociate cu o incidență mai mare a depresiei, notează VeryWellMind.
Care sunt simptomele sevrajului de zahăr. Cum gestionezi renunțarea la dulce
Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare, astfel că pe termen lung, reducerea acestuia din alimentație poate să vină cu o serie de beneficii, precum pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății dentare, respectiv cu reducerea riscului de diabet sau de boli de inimă. Totodată, pe termen scurt, renunțarea șa zahăr duce adesea la simptome similare sevrajului de zahăr.
Simptomele obișnuite ale sevrajului de zahăr includ pofta și oboseala, dar, în unele cazuri, oamenii se confruntă cu iritabilitate, dispoziție depresivă și alte simptome nedorite. Pentru persoanele care urmează diete foarte sărace în zahăr, cum ar fi dieta ketogenică, sevrajul de zahăr se poate simți atât de sever și neplăcut încât este denumit "gripa keto", scrie Very Well Mind.
Dacă încercați să reduceți zahărul din dieta dumneavoastră, poate fi util să înțelegeți ce fel de simptome ați putea experimenta și cât timp vor dura. Haideți să explorăm unele dintre aceste simptome, calendarul retragerii zahărului, de ce renunțarea la zahăr este atât de dificilă și ce puteți face pentru a vă simți mai bine până când simptomele sevrajului zahărului se estompează.
Simptomele sevrajului de la zahăr
Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:
- Anxietate
- Modificări ale tiparelor de somn
- Stare de spirit depresivă
- Dificultăți de concentrare
- Amețeli sau senzație de amețeală
- Oboseală
- Poftă intensă de ceva dulce
- Poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase
- Iritabilitate
- Greață. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Obiceiul alimentar care te scapă de ficatul gras. Medic: A îmbunătățit și controlul diabetului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.