Acordul Prada de a cumpăra Versace reînvie speranțele pentru un campion al luxului „Made in Italy”, după ce multe alte mărci fondate de familii au ajuns în mâinile francezilor, elvețienilor sau americanilor, și vine în contextul în care multe grupuri italiene depășesc performanțele sectorului în dificultate, potrivit Reuters.
Mișcare surpriză de 1,375 miliarde de dolari
Tranzacția în valoare de 1,375 miliarde de dolari readuce una dintre cele mai cunoscute mărci italiene de modă sub control italian, după ce, în 2018, a fost vândută companiei americane Capri Holdings, cunoscută atunci sub numele de Michael Kors, pentru 2,15 miliarde de dolari, inclusiv datoriile.
În ciuda faptului că Italia reprezintă între 50% și 55% din producția mondială de bunuri de lux personale, conform estimărilor firmei de consultanță Bain, țara nu are un grup cu o dimensiune care să se ridice la nivelul unor jucători francezi precum LVMH LVMH.PA și Kering PRTP.PA, proprietarul Gucci.
Prada 1913.F, cu sediul la Milano, controlat de designerul Miuccia Prada și soțul său Patrizio Bertelli și listat la Hong Kong cu o capitalizare de piață de aproximativ 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari), este cel mai mare grup italian de modă de lux după venituri.
Cu toate acestea, grupul, care include și marca Miu Miu, aflată în creștere rapidă, a fost relativ nesemnificativ în ceea ce privește evaluarea la bursă în comparație cu LVMH, proprietarul Louis Vuitton.
Tranzacția cu Versace vine după ce Andrea Guerra a devenit CEO al Prada în 2023 pentru a face față unei schimbări de generație, Lorenzo Bertelli, fiul principalilor proprietari ai companiei și directorul său de marketing, fiind considerat moștenitorul aparent.
„Ambiția Prada de a deveni un important conglomerat italian de lux este o mișcare semnificativă pe o piață dominată de grupuri franceze. Este exact ceea ce mulți italieni au sperat”, a declarat Achim Berg, un consilier din industria modei și a luxului.
Veniturile combinate ale celor mai mari cinci grupuri de lux listate deținute de italieni - Prada, Moncler MONC.MI, Ermenegildo Zegna JN0.F, Brunello Cucinelli BCU.MI și Ferragamo SFER.MI - sunt încă mult sub cele aproximativ 17 miliarde de euro ale Kering, chiar și după o scădere importantă a vânzărilor la grupul francez anul trecut.
Mișcare ambițioasă
Fondatorul companiei, Brunello Cucinelli, a rezumat diferența de abordare de pe cele două părți ale Alpilor într-o manieră tipic colorată.
„Stimații noștri omologi francezi sunt mari finanțatori”, a declarat el la Milano Fashion Global Summit 2024 în octombrie anul trecut.
„Dar noi, italienii, privim companiile noastre „mici și mari” ca pe copiii noștri mici, așa că vrem să avem grijă de ele și să le transmitem generației următoare”, a adăugat el.
În timp ce LVMH și Kering au înghițit multe mărci italiene, chiar și marile grupuri italiene au fost până acum relativ reticente în a face achiziții mari.
„Această achiziție reprezintă încercarea serioasă a Prada de a construi un grup - și una mult mai ambițioasă în comparație cu aventurile lor anterioare cu Helmut Lang și Jil Sander”, a declarat Berg.
Președintele și coproprietarul Prada, Patrizio Bertelli, a definit achiziția celor două mărci - care au fost cumpărate la începutul secolului și vândute câțiva ani mai târziu - drept „greșeli strategice”. De atunci, grupul s-a concentrat în principal pe creșterea organică, cu excepția achizițiilor de furnizori.
Atât Prada, cât și Versace își au rădăcinile în Milano și încă mai au sediile acolo, la doar patru kilometri distanță unul de celălalt.
Moncler, cu sediul la Milano, brandul de echipament montan care a fost cumpărat și revitalizat de antreprenorul italian și actualul acționar principal Remo Ruffini în 2003, a arătat, de asemenea, un oarecare interes pentru realizarea de tranzacții, cumpărând brandul italian de îmbrăcăminte de stradă Stone Island într-o tranzacție de 1,15 miliarde de euro convenită la sfârșitul anului 2020.
Poziția netă de numerar a Moncler de 1,3 miliarde de euro a alimentat discuțiile analiștilor cu privire la mai multe tranzacții, însă grupul a negat astfel de speculații.
Jil Sander face acum parte din grupul OTB al antreprenorului italian Renzo Rosso, care include și mărci precum Diesel și Maison Margiela. Dar, cu vânzări anuale de 1,7 miliarde de euro, acesta rămâne relativ mic.
Între timp, marile grupuri cu sediul la Paris au continuat să facă incursiuni în Italia, subliniind provocarea cu care s-ar confrunta o Prada extinsă pentru a concura cu acestea.
În cele mai recente tranzacții, Kering a cumpărat o participație de 30% în casa italiană Valentino în 2023, iar LVMH a contribuit anul trecut la privatizarea Tod's și a preluat o participație de 10% în acționariatul principal al Moncler.
Pe termen lung, ochii sunt ațintiți asupra unor companii precum Armani și Dolce & Gabbana din Milano, printre puținele din Italia care sunt încă deținute integral de familie și care nu sunt cotate la bursă.
Soarta lor finală ar putea fi decisivă în orice efort de a crea o adevărată putere italiană în moda globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.