Povestea din spatele SMURD. De ce a început la Târgu Mureș și de ce s-a numit doar SMUR. Raed Arafat: D a fost adăugat apoi. Așa a rămas de atunci

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Raed Arafat - Foto: Crișan Andreescu / DC Media Group
Raed Arafat - Foto: Crișan Andreescu / DC Media Group

De ce a început SMURD la Târgu Mureș? De ce și-a schimbat numele din SMUR în SMURD.

Dr. Raed Arafat, Șeful DSU și fondatorul SMURD, ne-a vorbit despre implementarea Serviciului Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare în România.

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate, dr. Raed Arafat ne-a explicat că deși era rezident la Cluj, mai multe persoane nu au dorit să implementeze un echipaj de terapie intensivă mobilă.

O deschidere către SMURD a venit de la Târgu Mureș, acolo unde Raed Arafat a găsit sprijinul necesar și unde a decis să se mute.

Împreună cu prof. Mircea Chiorean, Raed Arafat a pus bazele seriviului pe care l-a numit inițial SMUR, nume inspirat de țările francofone.

"Am făcut SMURD la Târgu Mureș, pentru că nu s-a dorit la Cluj la momentul respectiv. Cluj sărbătorește 30 de ani, când SMURD este deja de 34 de ani.

La Cluj s-au opus unele personalități și persoane, unii în spatele culiselor, unii pe față, să se facă acest echipaj de terapie intensivă mobilă sau a medicului de urgență care iese din spital pentru a acorda asistența de urgență în stradă.

Deci s-a refuzat, nu s-a dorit, s-a încercat vreo șase luni, am încercat personal și n-am reușit. Și atunci, într-adevăr, mi s-a recomandat să vorbesc la Târgu Mureș cu prof Mircea Chiorean, cu care într-adevăr m-am înțeles de la primă discuție. 

Omul era pasionat să facă ceva pe urgență și a acordat tot sprijinul necesar și atunci am hotărât să mă mut ca rezident de la Cluj la Târgu Mureș. Eram rezident pe terapie intensivă anestezie și m-am mutat la Târgu Mureș", a declarat Raed Arafat, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate".

De ce și-a schimbat numele din SMUR, în SMURD

"Numele a fost preluat. Pentru că numele era Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare, inițial fără D-ul de la sfârșit, e un nume care e folosit în țările francofone. Deci francezii, belgienii aveau SMUR și astăzi îl folosesc. 

D-ul s-a adăugat în 1993 - 1994, când am început să avem și echipamente de descarcerare, pentru că România n-avea niciun echipament de descarcerare.

Și atunci când am primit primele donații și primele echipamente de descarcerare în anul 1993 din partea scoțienilor, dar s-au primit și din partea engleză în Oradea, s-a primit din Germania la Sibiu. 

Deci când au venit echipamente de descarcerare, propunerea fostului comandant al pompierilor atunci al domnului general Crăciun îmi zice domnule doctor, acum este SMURD, nu mai SMUR, că avem și descarcerare.

Și așa a rămas de atunci", a mai spus Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel