Potasiul mărit, complicații mortale. Alimentele și bolile care influențează nivelul de potasiu din sânge

Monika Baciu |
Data publicării:
potasiul marit - FOTO: Freepik@karrokot_sittivash
potasiul marit - FOTO: Freepik@karrokot_sittivash

Complicațiile asociate cu nivelurile ridicate de potasiu în sânge pot fi extrem de grave și, în unele cazuri, amenințătoare de viață. De la afectarea inimii până la riscul de atac de cord, hiperkaliemia poate avea consecințe serioase.

Hiperkaliemia este o afecțiune în care aveți niveluri ridicate de potasiu în sânge. Poate să nu aveți niciun simptom, sau acestea pot fi ușor de ignorat. Simptomele severe pot cauza slăbiciune musculară sau pot afecta inima. Tratamentul include o dietă săracă în potasiu, medicamente care scad nivelurile de potasiu și, în cazuri severe, dializă.

Potasiul și rolul său în organism

Potasiul este un electrolit cu încărcare pozitivă. Electrolitii sunt minerale care au o încărcare naturală pozitivă sau negativă când se dizolvă în apă sau alte fluide corporale, cum ar fi sângele. Acesta ajută la transportul unei sarcini electrice prin corpul dumneavoastră, ceea ce ajută la funcționarea corpului. Potasiul ajută ca:

- Mușchii corpului să se contracte și să se extindă.

- Nervii să trimită semnale între creier și restul corpului.

- Să mute produsele deșeuri din celulele tale și substanțele nutritive în celulele tale.

- Să compenseze efectele sodiului (sării) asupra presiunii arteriale, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Leguma care reduce riscul de cancer. Menține sănătatea inimii și a sistemului osos

Potasiul mărit, cauze

Potasiul este obținut din alimentele și băuturile pe care le consumați. În mod normal, rinichii elimină potasiul în exces, care părăsește corpul prin urină. Dar dacă aveți prea mult potasiu în corp, rinichii s-ar putea să nu poată elimina tot și acesta se poate acumula în sânge. Prea mult potasiu în sângele dumneavoastră poate dăuna inimii, vă poate provoca palpitatii și chiar un atac de cord.

Potasiul, valorile normale

Un nivel tipic de potasiu pentru adulți este între 3,5 și 5,0 milimoli pe litru (mmol/L). Hiperkaliemia apare atunci când nivelurile de potasiu depășesc 5,5 mmol/L. Un nivel de potasiu peste 6,5 mmol/L poate cauza probleme cardiace care necesită îngrijiri medicale imediate.

Potasiul mărit, simptome

Dacă valorile potasiului sunt ușor mărite, este posibil să nu apară simptome sau acestea să fie ușor de ignorant. Simptomele apar și dispar adesea sau pot apărea treptat în decurs de săptămâni sau luni. Semnele ușoare de hiperkaliemie pot include:

- Dureri abdominale.

- Diaree.

- Grețuri și vărsături.

Vezi și: Cine plătește la prima întâlnire și cine plătește când ieșiți în oraș. Gáspár György: Subiectul banilor apare încă de când ne-am cunoscut

Nivelurile de potasiu extrem de ridicate afectează inima și pot cauza probleme grave, amenințătoare de viață. Simptomele severe de hiperkaliemie pot include:

- Dureri în piept.

- Palpitații.

- Aritmie (bătăi neregulate, rapide sau fluturări ale inimii).

- Slăbiciune musculară sau amorțeală în membre.

Cauza cea mai comună a hipercaliemiei este boala renală. Boala renală afectează rinichii, ceea ce înseamnă că aceștia nu filtrează deșeurile (inclusiv potasiul în exces) din sânge așa cum ar trebui. În plus față de boala renală, acești factori contribuie și la hiperkaliemie:

- O dietă bogată în potasiu, inclusiv suplimente de potasiu.

- Medicamente care blochează capacitatea rinichilor de a secreta potasiu, inclusiv anumite medicamente care tratează tensiunea arterială ridicată.

Vezi și: De ce se schimbă culoarea ochilor în funcție de emoții. Semnul care îți arată că ai hipertensiune sau boli renale

Potasiul mărit, complicații

Hiperkaliemia severă poate apărea brusc. Poate cauza modificări amenințătoare de viață ale inimii care pot provoca un atac de cord. Fără tratament, chiar și hiperkaliemia ușoară poate dăuna inimii în timp.

Potasiul mărit, tratament

Alimente care conțin potasiu - FOTO: Freepik@yarunivstudio

Tratamentul hiperkaliemiei variază în funcție de nivelurile de potasiu. Opțiunile de tratament pot include:

Diuretice. Diureticele vă fac să urinezeți mai multe electroliți precum sodiul și potasiul, ceea ce vă face să urinați mai des.

Managementul medicamentelor. Medicamentele pentru tensiunea arterială și anumite alte medicamente pot crește nivelurile de potasiu. Oprirea sau luarea unui alt tip de medicament poate scădea nivelurile dumneavoastră.

Legători de potasiu. Legătorii de potasiu ajută la scăderea nivelurilor de potasiu atașând potasiul suplimentar la scaun.

Terapie intravenoasă (IV). Un furnizor de îngrijire medicală poate ordona terapie intravenoasă (dată printr-o venă) dacă aveți niveluri extrem de ridicate de potasiu.

Dializă. Puteți avea nevoie de dializă dacă alte tratamente nu sunt eficiente sau dacă aveți insuficiență renală. Dializa ajută rinichii să îndepărteze excesul de potasiu din sânge.

Vezi și: Patru simptome ale refluxului gastroesofagian. Semnul transmis de urechi

Alimentele nerecomandate în cazul persoanelor cu potasiul mărit

Este posibil să aveți nevoie să reduceți sau să opriți complet consumul anumitor alimente cu conținut ridicat de potasiu, inclusiv:

- Fructe uscate (stafide, caise, prune, curmale).

- Fructe proaspete (banane, căpșuni, pepene galben, pepene verde, portocale, nectarine).

- Legume uscate (fasole, mazăre).

- Legume proaspete (spanac, sfeclă, spanac, roșii, ciuperci, dovlecei, cartofi, cartofi dulci, avocado, sparanghel).

- Produse pe bază de tomate, cum ar fi sosurile și ketchupul.

- Carne (curcan, carne de vită, pește).

- Suc de portocale proaspăt.

- Compot de fructe.

- Substitute de sare care conțin potasiu.

Vezi și: Inimile bolnave, diagnosticate târziu. Victor Costache: Nu toți copiii care se nasc în România au o ecografie cardiacă imediat după naștere. Asta ar salva mai multe vieți

Potasiul mărit, semnale de alarmă

Mergeți la camera de urgență cât mai curând posibil dacă aveți hiperkaliemie și dezvoltați simptome grave, inclusiv:

- Dificultăți de respirație.

- Slăbiciune musculară extremă.

- Dureri abdominale severe.

- Simptome de atac de cord, inclusiv dureri în piept sau un puls slab.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel