”Ce înseamnă post? Să nu mănânci nimic o perioadă de câteva zile. Singurele lichide permise fiind apa, ceaiul și supa clară. Ca să putem profita de beneficiile postului, mai ușor și fără riscuri, s-a inventat postul parțial”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de Bine de la PRO TV.
Ce este postul parțial
Potrivit medicului Mihaela Bilic, postul parțial se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină. ”Numit în engleză Intermittent Fasting acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16 cu 8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale”, afirmă nutriționistul.
De asemenea, acesta a explicat că există și alte metode, postul intermitent fiind unul flexibil și ușor de urmat, în care fiecare poate să își găsească ritmul potrivit.
”Post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2. Cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică maximum 500-600 de calorii pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat. Fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune două mese principale în zi consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață. Nu are riscuri, ci doar beneficii”, a mai spus Mihaela Bilic.
Care sunt beneficiile acestul tip de post
”Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.
Postul alimentar are efect anti-ageing, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.
Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.
Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim să ne detașăm demâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine.
Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos, deci nu este de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.