Postul negru înseamnă abstinență de la mâncare și alte plăceri. Numai că specialiștii din domeniul medical arată că beneficiile postului negru se văd în funcționarea organismului. Dr. Cezar Amititeloaie a explicat într-un clip postat pe pagina sa de Facebook care sunt cele mai uimitoare beneficii ale postului negru, în special în cazul doamnelor.
”Pentru cine vrea să se mențină, un post negru cam de 18 ore, de două-trei ori pe săptămână, e bun pentru echilibru și pentru regenerarea organismului, echilibrarea hormonului tinereții. Doamnele care vor să fie tinere, trebuie să facă un astfel de post”, a explicat dr. Cezar.
Ce trebuie să aveți în vedere la postul negru
În timp ce fastingul intermitent tinde să fie mai frecvent, unii oameni preferă să postească pentru perioade mai lungi. Contrar credinței populare, puteți bea în continuare lichide cu zero calorii, cum ar fi apă, cafea neagră și ceai, în timpul perioadei de post, arată Healthline.
Este vital să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea, care este una dintre complicațiile potențiale majore ale posturilor mai lungi.
După aceea, este important să reintroduceți treptat alimentele. În acest fel, evitați suprastimularea intestinului, ceea ce poate duce la balonare, greață și diaree.
Prima masă după postul negru ar trebui să fie o gustare ușoară, cum ar fi o mână sau două de migdale. Aceasta va fi urmată de o masă ceva mai bogată după una sau două ore mai târziu.
În zilele care nu țineți post, v-ați putea menține tiparul obișnuit de alimentație, asigurându-vă că nu consumați alimente foarte bogate în calorii.
Este cel mai frecvent să faci un post de 48 de ore de 1-2 ori pe lună, spre deosebire de o dată sau de două ori pe săptămână, așa cum cere alte metode de post. Distanțarea corespunzătoare a posturilor de 48 de ore poate oferi beneficii mai mari pentru sănătate.
Beneficiile postului negru
Postul negru are mai multe beneficii asupra funcționării organismului.
Încetinește îmbătrânirea celulară
Repararea celulară este modul natural al corpului tău de a-și reface celulele. Postul negru poate ajuta la prevenirea bolilor și chiar întârzia îmbătrânirea țesutului.
Reduce inflamația
Inflamația temporară este un răspuns imun normal, dar inflamația cronică poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și artrita reumatoidă. Postul negru poate reduce inflamația prin reducerea stresului oxidativ din celulele corpului.
Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare
Reglează glicemia
Insulina servește ca hormon de stocare pentru carbohidrați, proteine și grăsimi. Carbohidrații și grăsimile sunt sursa preferată de energie a organismului tău. În timpul unui post de 24 sau mai multe ore, glicogenul - forma de stocare a carbohidraților - este epuizat și nivelurile de insulină sunt reduse. Acest lucru permite corpului să ardă cea mai mare parte de grăsime pentru energie.
Multe studii notează că diferite tipuri de post, inclusiv postul de 48 de ore, pot scădea nivelul de insulină. Mai mult, acestea îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, ceea ce permite corpului să transporte mai eficient glicemia.
Benefic în diete
Un post de 48 de ore o dată sau de două ori pe lună va reduce aportul de calorii cu până la 8.000 de calorii pe lună, ceea ce poate promova pierderea în greutate. Totuși, s-a demonstrat că postul crește rata metabolică cu 3,6-14%, ceea ce se traduce printr-o cantitate suplimentară de 100-275 de calorii arse zilnic. Acest efect pare să se diminueze dacă postești mai mult de 72 de ore.
Deoarece posturile de 48 de ore ar trebui să se facă doar de 1-2 ori pe lună, acestea pot fi cele mai bune pentru persoanele care ar prefera să postească mai puțin frecvent, dar totuși doresc să piardă în greutate.
Vezi și: Un gram de sare, diferența pentru milioane de AVC și atacuri de cord. Ar avea și alte beneficii
Cine nu ar trebui să țină post negru
În timp ce postul poate aduce beneficii sănătății tale în general, nu este pentru toată lumea. Cei cu anumite afecțiuni medicale ar trebui să consulte medicul înainte de a posti, în timp ce alții nu ar trebui să postească deloc.
Mai multe categorii de persoane nu ar trebui să se angajeze într-un post de 48 de ore, inclusiv:
- persoanele cu diabet zaharat de tip 1
- persoanele cu tensiune arterială scăzută
- cei care sunt subponderali sau au antecedente de tulburări de alimentație
- femeile care sunt gravide, care alăptează, încearcă să conceapă, sau au un istoric de amenoree
- cei care iau anumite medicamente, cum ar fi insulină, tensiunea arterială, diluanții sângelui și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.