Postul intermitent: care dintre mesele de peste zi e bine să le eviți

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncare
Mâncare

Postul este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, iar postul intermitent capătă tot mai multă popularitate. Însă multă lume se întreabă pe care mese din zi este mai bine să le eviți. Cercetătorii au un răspuns.

În ultimii ani, tendințele în ce privește dietetele, postul intermitent a fost tot mai popular, fiind practicat de persoane care doresc să gestioneze aportul caloric. Cu toate acestea, mulți oameni au aceeași întrebare: Când este momentul potrivit să evite mâncarea: dimineața, sau seara?

Potrivit unui nou studiu publicat în revista PLoS Biology de cercetătorii de științe biologice de la Vanderbilt, răspunsul la această întrebare se află în ritmurile circadiene ale ceasului biologic al corpului. „Există o mulțime de studii, atât asupra animalelor, cât și asupra oamenilor care sugerează că nu este vorba doar despre cât de mult mănânci, ci mai degrabă când mănânci”, a declarat Carl Johnson, profesor de științe biologice la „Cornelius Vanderbilt” și autor principal al cercetării.

„Cercetările noastre au urmărit să testeze rezultatele studiilor existente privind postul, solicitând oamenilor reali să participe la un test de mai multe zile pentru două rutine diferite de masă. Ceea ce am descoperit este că ritmurile circadiene ale corpului reglementează arderea nocturnă a grăsimilor.”

Importanța micului dejun 

Studiul, condus de Johnson și absolventul de la ” Vanderbilt”, Kevin Kelly, a testat efectele postului intermitent pe suvbiecți de vârstă mijlocie. Într-o sesiune de teste, subiecții au mâncat mai mult la micul dejun și au sărit peste cină, iar într-oaltă sesiune de teste, subiecții au sărit peste micul dejun, mâncând mai mult seara.

Cercetătorii au descoperit că, deși cele două sesiuni nu diferă în ceea ce privește cantitatea de mâncare ingerată sau cantitatea de activitate fizică a participanților, orarul zinic al meselor cuplat cu metabolismul crescut al corpului în timpul somnului (datorită ritmurilor circadiene ale corpului) a pornit un comutator pentru arderea grăsimilor: gustarea de seară târziu a întârziat capacitatea organismului de a viza depozitele de grăsimi pentru energie și a determinat în schimb organismul să vizeze carbohidrații ușor accesibili, recent introduși în organism.

„Gustările de seară târzie au dus la oxidarea lipidelor mai puțin decât la participanții care au sărit peste această masă”, a spus Kelly. „Acest lucru confirmă că orarul meselor în timpul ciclului zi/noapte afectează modul în care se folosește mâncarea ingerată comparativ cu depozitarea și că orice aliment ingerat înainte de culcare va întârzia arderea grăsimilor în timpul somnului.”

Studiul are implicații importante asupra obiceiurilor alimentare, oferind dovezi contrare unei tendințe recente de a sări micul dejun și sugerează în schimb postitul zilnic de la cină la micul dejun (evitarea consumului de alimente în această perioadă) pentru a ajuta la optimizarea gestionării greutății.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel