Postul, curățenie spirituală și digestivă. Ce să faci să scapi de pofte: În loc să îți dorești o ciocolată, mai bine faci o rugăciune

Monika Baciu |
Data publicării:
postul - FOTO: Freepik@jcomp@stockimagefactorycom
postul - FOTO: Freepik@jcomp@stockimagefactorycom

Postul înseamnă curățenie spirituală, dar și digestivă.

Postul înseamnă curățenie spirituală, dar și abținerea de la anumite alimente. În postul Crăciunului și nu numai, se spune că nu trebuie să consumăm carne, dar și produse lactate. 

Postul, sănătate digestivă

Anca Alungulesei expert nutriție a explicat care este influența postului asupra organismului. În plus, care este rolul creierului în ceea ce privește alimentația. 

”Postul ajută pentru că de asta a fost lăsat. Postul religios în care de câteva ori pe an renunțăm în a consuma diferite categorii alimentare, cum este proteina de origine animală, dar și lactatele este o perioadă optimă nu doar să curățăm organismul, să îi dăm puțin răgaz, să se liniștească, să se repare, dar avem nevoie de acest post și pentru creierul nostru.

Ne îngrășăm în perioada postului pentru că facem anumite erori. Nu îmbrățișăm ideea de post. Perioada postului este cea în care mă reconectez cu mine și nu mă gândesc la mâncare. Din ce am observat, în perioada postului exagerăm cu consumul produselor super-procesate. Produsele care nu conțin proteină animală, conțin proteină vegetală super-procesată. Sunt tot felul de alimente care ne păcălesc creierul. 

Trebuie să fim atenți la lucrurile pe care le așezăm în farfurie pentru a fi un post benefic pentru sufletul, dar și pentru corpul nostru”, a explicat Anca Alungulesei, la Antena 3.

Vezi și: Cum să îți scazi nivelul de insulină. Ce este HIIT și câți pași trebuie să faci pe zi dacă ai diabet

Ce să facem ca să nu mai avem pofte

În perioada postului multă lume se confruntă cu pofte alimentare. Experții în nutriție explică de ce ne este poftă să mâncăm alimente ”interzise” în timpul postului. 

”De fiecare dată când ne așezăm la masă trebuie să avem grijă să avem proteină de origine vegetală, dar proteină curată, nu procesată, fasole, linte, năut, mazăre. Un alt secret este ne hidratăm foarte bine, să nu uităm să bem apă și să aducem la masa de post grăsimi sănătoase, bogate în Omega 3. Ele țin poftele sub control și îți dau efectul de sațietate. În perioada postului ne lipsește efectul de sațietate. 

Ești tot timpul în căutatea mâncării. Ne este foame mereu pentru că aducem cantitate mare de carbohidrați și de produse super-procesate. Atunci, corpul cere pentru că celulelor le este foame”, a mai spus expertul în nutriție.

Preotul Vasile Ioana a explicat ce înseamnă postul și cum să ne abținem de la pofte.

”Noi, toți oamenii suntem robii poftelor pentru că stăm tot timpul cu privirea spre asta. Postul te ajută să muți focusul, să muți privirea de pe lucrurile vieții, de pe alimente, de pe lucrurile nefolositoare, pe cele ale lumii Dumnezeiești. Postul este un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului. Tu îți dorești foarte mult ciocolată sau un piept de rață sau o friptură. Ai dorințele astea și te gândești la ele. 

40 de zile toată omenirea l-a așteptat pe Mesia și s-a pregătit pentru venirea lui. Noi pregătim peștera sufletului nostru. Sufletul nostru este ca o peșteră unde facem curat. Și scoatem afara poftele trupești, prin proteină, prin acest consum proteic se accentuează dorințele trupești. Postul te liniștește. Este un exercițiu de voință.

Ai probleme cu voința dacă nu poți ține post. În loc să îți dorești o ciocolată, mai bine faci o rugăciune. Așa de mare putere are starea aceea, încât nu te mai gândești la ciocolată. Trebuie să pui în balanță cât de mult îți dorești o ciocolată și cât de bine te simți când te rogi. Postul nu este despre mâncare. Este despre altceva”, a explicat preotul Vasile Ioana la emisiunea Vorbește Lumea de la Pro TV. 

Vezi și: Un tip de cancer, distrus de vaccinul anti-Covid. Vaccinul ajută tratamentul contra cancerului, "activează celulele imunitare și atacă tumora"

Postul Crăciunului, ce să faci să NU te îngrași. Marea greșeală pe care o fac toți românii. Bălănică: Trei criterii importante. Mulți își pun sănătatea în pericol

Dr. Florin Ioan Bălănică, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt riscurile la care se supun persoanele care aleg să țină post și au o stare de sănătate precară. 

”Postul religios face parte din cultura fiecărei populații în parte. Românii au postul de miercuri și vineri, dar toate popoarele au o formă de post. Dacă noi avem o stare bună de sănătate, ceea ce nu este cazul pentru majoritatea românilor, și alegem să ținem post, nu se va întâmpla nimic în defavoarea noastră în cazul în care știm să trecem corect de la alimentația de dulce, la alimentația de post, iar mai apoi să facem trecerea de la alimentația de post, la alimentația de dulce.

Sunt multe persoane obeze sau cu patologii metabolice care aleg să țină postul religios neînțelegând că își pun sănătatea în pericol. Proteina de origine animală vs. proteina de origine vegetală sunt diferite. Proteina de origine animală este o proteină completă, iar cea de origine vegetală este una incompletă”, a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Mucegaiul, pericol pentru sănătate. Cum te poate îmbolnăvi. La ce semne să fii atent

Postul Crăciunului, cum ne pregătim. Ce să faci să nu te îngrași în post. Trei criterii importante

”În egală măsură, pregătirea pentru post presupune să am mâncarea potrivită. Ce facem noi românii? Vrem să ținem post, suntem foarte ocupați, nu acordăm atenție prevenției și, în momentul în care luăm această decizie, în jurul nostru avem covrigul, cartoful prăjit, piure, orez, zacusca, lucruri bogate în carbohidrați și amidon sau lucruri bogate în grăsime pe care le vom consuma în cantitate mare pentru nu sunt sub nicio formă sățioase.

Proteina de origine animală este sățioasă. Proteina de origine vegetală nu este sățioasă. Trebuie să consumăm volume mari și foarte des. Cea mai mare parte a persoanelor care țin post iau în greutate în perioada postului.

Trebuie să ținem cont de trei criterii în momentul în care dorim să ținem postul religios: trecerea de la dulce, la post, trecerea de la de post la dulce, iar atunci când ne hotărâm să ținem post trebuie să ne pregătim alimentele potrivite, să le preparăm în casă și să avem alegerile potrivite care să conțină proteină și nu preponderant carbohidrați și grăsime care ne vor face să luăm în greutate”, a mai precizat sursa citată. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel