Postul Crăciunului. Doru Negru: Ceea ce facem noi nu este post, e bătaie de joc. Post înseamnă să nu mănânci de dulce, nu să dublezi pâinea dacă nu mănânci carne

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Postul Craciunului - Foto: Freepick @KamranAydinov / DC Medical
Postul Craciunului - Foto: Freepick @KamranAydinov / DC Medical

Postul Crăciunului este o perioadă de abstinență alimentară. Dr. Doru Negru ne-a explicat cum trebuie, de fapt, să ținem post.

Postul Crăciunului reprezintă o perioadă în care o persoană se abține de la consumul anumitor tipuri de alimente sau chiar renunță complet la mâncare, în scopuri religioase, spirituale, sau de sănătate. Acest obicei este întâlnit în diferite culturi și tradiții religioase și poate varia în privința regulilor și duratei.

În creștinism, postul este o practică des întâlnită, mai ales înainte de sărbătorile importante. În timpul acestui post, credincioșii pot alege să renunțe la anumite alimente, cum ar fi carne, produse lactate sau ouă. Există și posturi mai strict reglementate, în care se practică abstinența de la toate produsele de origine animală și se limitează consumul de alimente în general.

Pe lângă aspectele religioase, unii oameni aleg să țină posturi alimentare din motive de sănătate. Postul intermitent, de exemplu, implică cicluri de consum și abstinență alimentară, cu scopul de a îmbunătăți metabolismul și de a obține alte beneficii pentru sănătate.

Postul Crăciunului, sănătate curată

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este postul.

Postul este sănătate curată. Dacă nu ar fi fost sănătos, nu ar fi rezistat atâtea mii de ani. Există forme de post în toate religiile. Toate spun același lucru: ”rabdă de foame și roagă-te la Zeitate”.

Ceea ce facem noi nu este post. Este fățărnicie. Este bătaie de joc. Post înseamnă să nu mănânci de dulce, nu să dublezi pâinea dacă nu mănânci carne”, a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Parestezia, sau senzația de amorțeală sau furnicătură. Care sunt cauzele și când trebuie să consulți un medic

Postul Crăciunului: Foamea, normală

Potrivit medicului senzația de foame este normală. În schimb, nesănătoasă este senzația de sațietate.

”Post înseamnă rabdă de foame. Foamea e sănătate curată. Aici e toată povestea. Foamea este sănătate curată pentru toată lumea. În lumea animală din care facem parte, foamea este normală. Anormală este sațietatea. Noi, oamenii de când ne-am născut trăim în anormalitate.

Habar nu avem că foamea e normală, în schimb, sațietatea care ar trebui să fie excepția, am transformat-o în ceva cotidian.

Vezi și: Dieta ketogenică, o dietă bogată în grăsimi dar scăzută în carbohidrați. Efectele de lungă durată asupra sănătății

Am fost prost învățați din copilărie. Acel ”papă tot să te faci mare” este cea mai mare tâmpenie care poate fi spusă unui copil. În capul nostru nu o să intre niciodată că mâncarea, băutura, drogurile sau țigările sunt la fel de toxice. Mâncarea e bună, dar băutura e rea. Nu e adevărat! Sunt la fel de rele.

Acest cât (mâncăm – n.r.) este îngrozitor. Elefantul și hipopotamul țin post și sunt cam durdulii. În schimb, leul sau pantera nu țin post și sunt supli și frumoși. Întrebarea nu e ce mănânc, ci cât mănânc. Ar trebui să mâncăm din toate, dar moderat”, a mai explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Potrivit medicului, femeile însărcinate, copiii și persoanele bolnave nu ar trebui să țină post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel