Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie și medic reumatolog ne-a explicat care este povara acestei boli pentru pacienți și pentru familie. Mai mult, medicul ne-a spus de ce în osteoporoză este nevoie atât de un medic reumatolog, cât și de unul endocrinolog.
"Ca să putem înțelege corect impactul nu doar asupra individului, dar asupra societății în ansamblul ei, al acestei afecțiuni. Probabil că este util să pornim cu o explicație puțin mai de departe. Promit să nu fie exagerat de îndepărtată explicația mea.
Am să încep explicând de ce prezența unui reumatolog este rezonabilă și probabil necesară alături de un endocrinolog când vorbim despre osteoporoză. Fără dubiu, în vasta majoritate a cazurilor, osteoporoza are o cauză primordială endocrină.
Cea mai frecventă cauză de osteoporoză, cea apărută în postmenopauză, este legată de declinul hormonal care se produce odată cu această perioadă a vieții.
Inclusiv la bărbați, osteoporozele care au par odată cu îmbătrânirea, au și ele drept cauză declinul sintezei hormonilor sexual-masculini.
Intervenția reumatologului se produce atunci când apar consecințele osteoporozei, respectiv atunci când apar fracturile. Pentru că metabolismul osului este cel mai rapid la nivelul coloanei vertebrale, într-un tip particular de os care se numește spongios, primele fracturi care apar după instalarea menopauzei sunt cele vertebrale, iar consecința lor este aceea de a produce pe de-o parte durere la nivelul spatelui, pe de altă parte de a modifica forma spatelui. Apare acea curbare anterioară în care spatele devine cocoșat.
Ei bine, acesta este momentul când frecvent pacienții, pacientele se adresează reumatologului", a declarat Cătălin Codreanu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Menopauza este momentul în care o femeie nu a mai avut menstruație timp de cel puțin un an. Postmenopauza este perioada care urmează menopauzei.
Perioada postmenopauzei este o etapă importantă în viața unei femei, care survine după menopauză (încetarea completă a ciclului menstrual). Această etapă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării femeilor. Iată câteva lucruri importante despre postmenopauză:
Multe femei experimentează simptome în timpul și după menopauză, cum ar fi bufeurile, schimbări ale părului și pielii, modificări ale greutății corporale, scăderea densității osoase și tulburări ale somnului.
Ei bine, postmenopauza crește riscul de osteoporoză, deoarece scade nivelul de estrogen în corp, ceea ce poate duce la pierderea densității osoase. De asemenea, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Este important ca femeile în postmenopauză să își monitorizeze sănătatea regulat. Acest lucru poate include evaluări ale densității osoase, măsurarea tensiunii arteriale, teste de sânge pentru controlul colesterolului și glicemiei, și examene ginecologice regulate.
Adoptarea unui stil de viață sănătos este crucială în postmenopauză. Acest lucru include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și moderarea consumului de alcool.
Postmenopauza poate avea un impact asupra sănătății mentale a unei femei. Este important să se acorde atenție stresului, anxietății și depresiei și să se caute sprijinul și tratamentul necesar, dacă este cazul.
Fiecare femeie trece prin postmenopauză în mod unic, iar experiența poate varia de la o persoană la alta. Cu o îngrijire adecvată și o atenție la sănătate, femeile pot menține o calitate bună a vieții în această etapă a vieții lor.
"S-a calculat care este procentul de persoane dependente de alții"
"Odată cu apariția acestor modificări se modifică și capacitățile funcționale ale individului care prezintă aceste tasări vertebrale.
Ne deplasăm mai greu, facem mai cu mai mare dificultate diversele activități, fie profesionale, fie casnice. Cu alte cuvinte, devenim dependenți.
S-a calculat care este procentul de persoane dependente de alții, cei mai tineri, cei care lucrează de-a lungul timpului și s-a văzut că dacă la începutul sau la mijlocul secolului trecut această cifră se situa undeva în jurul cifrei de 8 - 9, în perioada actuală ne situăm la aproximativ 15 persoane dependente de unele mai tinere, care lucrează.
În timp ce proiecția în perspectivă, în viitor, este de cel puțin dublarea acestei cifre până către mijlocul acestui secol, ceea ce înseamnă că vom fi tot mai mulți cei care sunt vârstnici, cei care au probleme, cei care devin dependenți de persoane tinere și active.
Ori asta înseamnă că este neapărat necesar să asigurăm persoanelor vârstnice care prezintă consecințele osteoporozei cel mai frecvent, o viață care să fie activă și independentă.
Ori existență independentă presupune și tratarea, iar în mod ideal, dacă este posibil, prevenirea fracturilor osteoporotice.
Pentru că, costurile acestei patologii sunt deosebit de ridicate și sunt ridicate în mod particular în populațiile europene, care prin tradiție sunt populații îmbătrânite, în care ponderea vârstnicilor o depășește pe a celor tineri, în care creșterea speranței de viață, care în sine e un fenomen pozitiv și de dorit, aduce cu sine o serie de consecințe care constau în principal în acumularea bolilor cronice corelate cu procesul de îmbătrânire.
Între ele osteoporoza, fracturile osteoporotice, ocupă o poziție foarte importantă și asta este un motiv pentru care în fiecare an trebuie să ne reamintim de această dată de 20 octombrie. În fiecare an trebuie să atragem atenția opiniei publice și în fiecare an trebuie să inițiem acțiuni active, proactive de mobilizare a tuturor celor implicați în căutarea unei soluții nu doar la nivel individual, ci și la nivel populațional", a mai spus medicul Cătălin Codreanu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.