Cercetătorii susțin că expunerea la poluare este asociată cu deficite cognitive și cu un risc crescut de depresie. Un studiu recent a analizat modul în care poluanții atmosferici influențează rețelele creierului și ce schimbări produc în funcția cognitivă, dar și dacă sporesc riscul de depresie.
Rezultatele sugerează că expunerea la poluanții atmosferici a fost asociată cu activarea rețelelor creierului care exprimă genele asociate depresiei, sugerând că expunerea la poluarea aerului poate provoca efecte adverse asupra sănătății mintale, acționând asupra acelorași rețele cerebrale legate de mecanismele genetice ale depresiei. Acest lucru sugerează că persoanele cu o susceptibilitate genetică la depresie pot fi mai vulnerabile la efectele adverse ale poluării aerului asupra sănătății mintale. Pe lângă faptul că are un efect dăunător asupra sănătății fizice, expunerea prelungită la poluanții atmosferici este, de asemenea, asociată cu efecte adverse asupra sănătății mintale. Expunerea la poluanții atmosferici, inclusiv particulele fine, poate fi asociată cu funcționarea cognitivă afectată și depresie.
Particulele fine, cunoscute și sub numele de PM2,5, constă din particule minuscule inhalabile mai mici de 2,5 microni și provin, de obicei, din surse industriale și vehicule. Modul în care expunerea la PM2,5 ar putea crește riscul de depresie nu este încă bine înțeles. De asemenea, oamenii de știință nu știu dacă poluarea aerului poate interacționa cu o predispoziție genetică pentru depresie pentru a crește probabilitatea depresiei. Persoanele cu o predispoziție genetică pentru o anumită boală pot avea o probabilitate crescută de a dezvolta afecțiunea în prezența anumitor factori de mediu sau din cauza unor comportamente precum fumatul.
Autorul principal al studiului, dr. Hao Yang Tan, om de știință la Institutul Lieber din Baltimore a afirmat pentru Medical News Today: „Studiul dezvăluie pentru prima dată modul în care poluarea aerului și genele interacționează între ele pentru a avea un impact important asupra nivelului cognitiv și emoțional. circuitele creierului. Poluarea aerului schimbă expresia genelor care sunt favorabile depresiei”. „Studiile anterioare au observat legătura dintre poluarea aerului și depresia, dar rezultatele noastre sunt primele care arată o cauză directă, neurologică”, a explicat el. „Ceea ce este cel mai intrigant este că cei doi factori sunt legați în așa fel încât au un efect multiplicator asupra riscului de depresie. Adică, împreună, genele de risc și aerul prost cresc riscul de depresie mult mai mult decât o face oricare dintre factorii izolat.”
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Studiul poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.