Poluarea: cum îți afectează sănătatea ochilor. Efecte la care nu te-ai fi gândit

Adisa Codruț |
Data publicării:
Poluarea afectează sănătatea ochilor
Poluarea afectează sănătatea ochilor

Poluarea ne afectează sănătatea, fără doar și poate. De la plămâni, la sistem nervos, orice poate fi afectat din organismul nostru, direct sau indirect. Până și ochii au de suferit, potrivit dr. Vasi Rădulescu.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal că poluarea ne afectează sănătatea ochilor. Potrivit lui, ochiul, organul delicat cu o nonă mare și umedă, este expus mediului înconjurător, făcând-ul „mai susceptibil la poluarea aerului decât alte părți ale corpului.” 

Iată de spune medicul despre cum este afectat ochiul, de poluare:

„Ochiul este un organ delicat cu o zonă mare și umedă expusă mediului înconjurător care îl face mai susceptibil la poluarea aerului decât alte părți ale corpului. Cu toate acestea, răspunsul ochilor la poluanții aerieni variază de la lipsa simptomelor la iritații severe și dureri cronice. Chiar și atunci când lentilele de contact sunt folosite, ochii sunt încă mai sensibili la aceste efecte.

Factori
Severitatea disconfortului produs de poluarea aerului este determinată de nivelurile de hidrocarburi și oxid nitric din aerul înconjurător. Substanțele chimice cu hidrocarburi care sunt deosebit de bine cunoscute pentru provocarea unei astfel de iritații includ olefinele C4 și C5. Hidrocarburile cu lanțuri ramificate au efecte mai puternice asupra ochilor în comparație cu lanțurile drepte, mai ales dacă lanțul conține câteva legături duble departe de carbonul terminal. Iritația cauzată de olefine este semnificativ mai mare în comparație cu parafina. Dintre compușii fenolici, ciclohexanul provoacă cea mai mare iritație în comparație cu benzenul sau ciclohexanul.

Poluarea aerului apare în principal din cauza iradierii gazelor de eșapament. Un nivel semnificativ de iritare a ochilor apare atunci când este expus la o astfel de poluare a aerului timp de până la patru ore. Acest fenomen are un timp de înjumătățire de 12 ore, dar nu are nicio legătură evidentă cu nivelurile de aerosoli, ozon, nitrit de peroxiacetil sau aldehidă.

Iritanții din gazele de eșapament iradiate rămân, de asemenea, neschimbate, în ciuda creșterii sau scăderilor umidității relative (între 30% și 80%) sau a fluctuațiilor de temperatură (25-45 ° C). Relația dintre dimensiunea particulelor la evacuarea automobilului și apariția iritării ochilor rămâne neclară; cu toate acestea, un cercetător a indicat că sub 0,2 microni, iritarea este în mare măsură prevenită. Se crede că marca și performanța autovehiculului determină emisia de hidrocarburi și oxid nitric; cu toate acestea, nivelurile individuale de hidrocarburi depind mai mult de tipul de combustibil utilizat. Ambele substanțe chimice produc iritarea ochilor în mod egal.

Interacțiunile de dioxid de sulf și trioxid la concentrații sub prag cu clorură de sodiu sau particule de negru de fum precipită în inducerea iritării. Un alt studiu a arătat o anumită corelație între nivelurile de oxidanți din aer și iritarea ochilor în anumite perioade ale anului. Prezența aerosolului este, de asemenea, sugerată a fi un factor critic. Oxidanții se pot dizolva în filmul lacrimal și îl pot acidifica, iritând în continuare membrana mucoasă a ochiului.

Unii dintre poluanții atmosferici care se găsesc în mod obișnuit în orașele metropolitane includ: Monoxid de carbon (CO) Dioxid de azot (NO) Dioxid de sulf (SO2) Arsenic, azbest, benzen, plumb, clorofluorocarburi, particule și dioxină

Simptome
Unele dintre simptomele care sunt frecvent observate după expunerea oculară la poluarea aerului includ:
Senzații de arsură și roșeață
Iritarea
Lăcrimare excesivă
Alergie cu mâncărime severă, roșeață, curgere a ochilor, umflare și dificultăți de deschidere a ochilor
Risc crescut de infecții
Mâncărime
Senzație de nisip în ochi
Dificultăți vizuale, inclusiv erori de refracție și afectarea vederii culorilor
Cataracta
Sindromul ochiului uscat este cea mai frecventă afecțiune dintre fiecare dintre aceste simptome, cu incidența acestui sindrom de două ori mai mare la femeile cu vârsta peste 50 de ani. Suprafața ochiului este inflamată și uscată, în special atunci când pacientul poartă lentile de contact. Pe măsură ce nivelurile de NO2 cresc, conjunctivita devine o caracteristică comună. Persoanele care prezintă un risc deosebit de mare de a avea aceste efecte ale expunerii la poluarea aerului includ pe cele care rămân afară mult timp.

Management
Tratamentul simptomelor oculare ale expunerii la poluanți atmosferici fără prezența unei infecții sau alergii este pur și simplu să răcească ochii spălându-i ușor cu apă curată, urmată de aplicarea unei comprese reci. Picăturile de ochi lubrifiante și utilizarea ochelarilor de soare sunt, de asemenea, opțiuni utile. Lentilele de contact și machiajul ochilor trebuie evitate până când ochii se vindecă complet.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel