Oamenii de știință consideră că rezultatele au o relevanță globală deoarece mai mult de 90% din populația urbană a lumii locuiește în medii în care poluarea aerului depășește limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății.
Cei mai vulnerabili
Descris ca un "ucigaș invizibil", poluarea aerului provoacă anual aproximativ șapte milioane de decese premature în lume, potrivit OMS. ”Efectul este mai dăunător pentru oamenii în vârstă, în special cei peste 64 de ani, şi pentru bărbaţi, dar şi pentru cei cu un grad de educaţie scăzut”, scrie BBC. Poluarea crește riscul de a dezvolta boli degenerative, cum ar fi Alzheimer și alte forme de demență.
Și studiile anterioare vorbeau despre efectul poluării asupra inteligenței, dar noua cercetare este mult mai detaliată și mai concludentă. Diferențierea în funcție de sex și vârstă este, de asemenea, nouă.
Se estimează că mulți poluanți influențează direct chimia creierului în mai multe moduri. De exemplu, particulele pot transporta toxinele prin pasaje mici și pot intra direct în creier. Unii poluanți au și un impact psihologic (pot crește riscul depresiei).
Unul dintre motivele pentru care cercetătorii consideră că bărbații mai în vârstă, cu educație mai slabă, sunt cei mai afectați de expunerea cronică la poluarea aerului este faptul că aceștia, de obicei, lucrează mult afară.
Studiul arată că scăderea inteligenţei este proporţională cu durata timpului petrecut în aerul nociv. În plus, abilităţile lingvistice sunt mai afectate decât cele matematice.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 20 dintre cele mai poluate oraşe ale lumii se află în ţări în dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.