Poluarea afectează fericirea oamenilor

Memoria este afectată de aerul poluat
Memoria este afectată de aerul poluat

Cercetări noi arată că nivelurile ridicate de poluare sunt asociate cu o scădere a nivelului de fericire al oamenilor. De mulți ani, China, cea mai poluată țară din lume, se străduiește să facă față unor niveluri ridicate de poluare. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Chineză din Hong Kong a constatat că poluarea aerului din țară provoacă în medie 1,1 milioane de decese premature în fiecare an și costă economia de 38 miliarde de dolari. Acum, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au descoperit că poluarea aerului în orașele din China poate contribui la nivelurile scăzute de fericire în rândul populației urbane a țării.

O echipă de cercetare condusă de Siqi Zheng, profesor în cadrul Departamentului de Studii Urbane și Planificare al MIT arată că în ciuda unei rate de creștere economică anuală de 8%, nivelurile de satisfacție în rândul populației urbane din China nu au crescut atât de mult cum ar fi de așteptat. În paralel cu serviciile publice inadecvate, creșterea prețurilor locuințelor și preocupările legate de siguranța alimentelor, poluarea aerului - cauzată de industrializarea țării, arderea cărbunelui și creșterea utilizării autoturismelor - a avut un impact semnificativ asupra calității vieții în zonele urbane.

,,Cercetările au arătat anterior că poluarea aerului dăunează sănătății, performanței cognitive, productivității muncii și rezultatelor educaționale. Dar poluarea aerului are și un impact mai larg asupra vieții și comportamentului social al oamenilor”, a declarat Zheng.

Pentru a evita poluarea aerului, oamenii se pot muta în orașe mai curate sau în clădiri verzi, pot cumpăra echipament de protecție cum ar fi măști de față și purificatoare de aer și pot petrece mai puțin timp în aer liber

,,Poluarea are, de asemenea, un cost emoțional. Oamenii sunt nefericiți, și asta înseamnă că pot lua decizii iraționale. În zilele poluate, s-a arătat o probabilitate sporită de a se angaja într-un comportament impulsiv și riscant pe care mai apoi pot să-l regrete, posibil ca rezultat al depresiei și anxietății pe termen scurt. Așadar, am vrut să explorăm o gamă mai largă de efecte ale poluării aerului asupra vieții cotidiene a oamenilor din orașele chineze foarte poluate", a precizat Zheng.

În acest scop, cercetătorii au folosit date în timp real din social media pentru a urmări modul în care nivelul de poluare zilnic schimbă impactul fericirii oamenilor în 144 de orașe chinezești. În trecut, nivelele de fericire au fost de obicei măsurate folosind chestionare. Cu toate acestea, astfel de sondaje oferă doar un singur instantaneu; răspunsurile oamenilor tind să reflecte sentimentul general al bunăstării, mai degrabă decât fericirea lor în anumite zile.

,,Social media oferă o măsură în timp real a nivelului de fericire al oamenilor și oferă, de asemenea, o cantitate imensă de date, într-o mulțime de orașe diferite", spune Zheng.

Cercetătorii au folosit informațiile despre nivelurile urbane ale particulelor ultrafine - concentrația PM 2.5 - din citirile zilnice privind calitatea aerului, publicate de Ministerul Protecției Mediului din China.

Pulberile în aer au devenit poluantul primar al aerului în orașele chinezești în ultimii ani, iar particulele PM 2.5, care măsoară mai puțin de 2,5 microni în diametru, sunt deosebit de periculoase pentru plămânii oamenilor. Pentru a măsura nivelurile zilnice de fericire pentru fiecare oraș, echipa a aplicat un algoritm de învățare a mașinilor pentru a analiza cele 210 de milioane de tweet-uri din rețeaua de socializare cu același nume, de la cea mai mare platformă de microblogging din China.

Pentru fiecare tweet, cercetătorii au aplicat algoritmul de analiză al mașinii pentru a măsura sentimentul postării. Apoi au calculat valoarea mediană pentru acel oraș și zi, așa-numitul indice de fericire exprimat, variind de la 0 la 100, cu 0 indicând o dispoziție foarte negativă și 100 una foarte pozitivă.

În cele din urmă, cercetătorii au îmbinat acest indice cu concentrația zilnică a concentrației PM2.5 și cu datele meteorologice. Ei au găsit o corelație semnificativ negativă între nivelurile de poluare și fericire. Femeile au fost mai sensibile la niveluri mai ridicate de poluare decât bărbații. Când cercetătorii s-au uitat la tipul de orașe provenite de la mesajele din tweet, au descoperit că oamenii din cele mai murdare orașe au fost cei mai grav afectați de nivelurile de poluare. Acest lucru se datorează faptului că acei oameni sunt deosebit de preocupați de sănătatea lor și de calitatea aerului. Ei sunt mai conștienți de daunele cauzate sănătății lor de expunerea pe termen lung la poluanți, informează Science Daily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel