Invitat la conferința ”Quo Vadis 2022! Ediţia 4 Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății”, organizată de DC Media Group, conferențiarul Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din cadrul Camerei Deputaților, spune că e nevoie de o bine reglementare a politicilor de asigurări private de sănătate.
”În România, asigurările de sănătate, și vorbesc de cele obligatorii, au pornit undeva de la 15% din venit plătit de angajat și angajator și au evoluat de-a lungul timpului reducându-se contribuțiile pentru sănătate, vorbesc de cele sociale, la 14,5%, 12,5%, 10,7% ajungând azi la o contributivitate de 10% din venitul persoanelor angajate. Mă așteptam ca doamna președinte Cojan să spună faptul că în România vorbim doar de o parte din populația țării care plătește aceste contribuții, diferența fiind suplimentată prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, astfel încât sumele necesare pentru sănătate să asigure nevoia de cheltuială.
Pentru a fi predictibili nu trebuie să mai facem greșelile trecutului și de ce subliniez acest lucru: dacă la momentul la care statul român a luat decizia, politică e adevărat, de reducere a contribuțiilor pentru sănătate de la 14,5% la 12,5%, de exemplu, acea diferență de 2% ar fi mers către un așa zis Pilon II care, teoretic, ar fi putut stimula fie pe complementaritate și ar fi putut susține partea de complementaritate, cred că atât asigurările, cât și infrastructura medicală, atât publică, cât și cea privată, ar fi avut o altă dezvoltare.
Trebuie să subliniez că 2016 - introducerea deductibilităților fiscale și atunci, în calitate de președinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, am fost unul dintre cei care au susținut aceste deduceri, acelea au fost de 800 de euro, 400 de euro pentru sănătate, 400 de euro pentru pensie.
La acel moment ne-am confruntat cu o reținere sau chiar o piedică din partea sistemului. Până la urmă, am reușit și am convins astfel încât deducerile respective au intrat și au putut dezvolta atât sistemul privat, cât și au putut reprezenta o creștere a finanțării sănătății din România. Salut și chiar susțin, și mi-a plăcut ceea ce a spus domnul Florin Andronescu, susțin în continuare creșterea sumelor care pot fi deduse fiscal astfel încât aceste sume să meargă către regimul asigurărilor de sănătate”, afirmă deputatul Florin Buicu.
Potrivit acestuia, abonamentele medicale au avut un rol esențial în dezvoltarea serviciilor medicale private.
”Au apărut pe piața din România abonamentele medicale și abonamentele medicale au avut rolul lor, important în dezvoltarea serviciilor medicale private, dar (...) viitorul este al asigurărilor pentru că asigurările sunt cele care pot asigura și pot preventa foarte clar asiguratului respectiv ce servicii plătește, la ce se poate aștepta și care sunt serviciile de care el poate beneficia. Nu sunt de acord cu domnul Semeniuc, toate activitățile medicale desfășurate în România ar trebui să fie raportate către Ministerul Sănătății, către DSP astfel încât specialiștii care fac politicile de sănătate aă aibă o imagine clară și reală a nevoii de servicii de sănătate din România.
Mă bucură să aud că sunt 11 milioane de investigații medicale, că peste 2 milioane de români care au beneficiat de servicii medicale private, dar pentru a putea face niște politici clare de sănătate pentru România este nevoie și cred că asta ar putea fi una din primele reglementări ca aceste servicii medicale să fie raportate astfel încât reglementatorul, Ministerul Sănătății să poate să aibă o imagine de ansamblu a nevoii de servicii medicale în România”, consideră Florin Buicu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.