Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

Monika Baciu |
Data publicării:
polipii uterini - FOTO: Freepik
polipii uterini - FOTO: Freepik

Polipii uterini sunt excrescențe atașate la peretele intern al uterului care se extind în uter. Unii dintre polipii uterini pot fi canceroși.

Polipii uterini, cunoscuți și sub denumirea de polipi endometriali, se formează ca urmare a creșterii excesive a celulelor din mucoasa uterului (endometrul). Polipii uterine sunt, de obicei, necanceroși (benigni), deși unii pot fi canceroși sau se pot transforma în cancer (polipi precanceroși).

Polipii uterini au dimensiuni de la câțiva milimetri - nu mai mari decât o sămânță de susan - până la câțiva centimetri - de mărimea unei mingi de golf sau mai mari. Aceștia se atașează de peretele uterin printr-o bază mare sau printr-o tulpină subțire.

Pot exista unul sau mai mulți polipi uterini. De obicei, aceștia rămân în interiorul uterului, dar pot aluneca prin deschiderea uterului (colul uterin) în vagin. Polipii uterini sunt cel mai des întâlniți la persoanele care trec prin menopauză sau care au terminat menopauza. Dar și persoanele mai tinere îi pot avea.

Polipii uterini, simptome

Semnele și simptomele polipilor uterini includ:

- Sângerări vaginale după menopauză.

- Sângerări între menstruații.

- Menstruații frecvente, imprevizibile, a căror durată și greutate variază.

- Menstruații foarte abundente.

- Infertilitate.

Unele persoane au doar sângerări ușoare sau spotting; altele nu prezintă simptome.

Vezi și: Atonia uterină, principala cauză a mortalității materne. Apar hemoragii imediat după naștere. Scade tensiunea, crește ritmul cardiac

Polipii uterini, când trebuie să consultați un medic

Căutați asistență medicală dacă aveți:

- Sângerări vaginale după menopauză.

- Sângerări între menstruații.

- Sângerări menstruale neregulate, notează Mayo Clinic.

Polipii uterini, cauze

Factorii hormonali par să joace un rol important. Polipii uterini sunt sensibili la estrogeni, ceea ce înseamnă că ei cresc ca răspuns la estrogenul din organism.

Polipii uterini, factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea polipilor uterini includ:

- Să fii la perimenopauză sau postmenopauză.

- Să fii obeză.

- A lua tamoxifen, un tratament medicamentos pentru cancerul de sân.

- Administrarea de terapie hormonală pentru simptomele menopauzei.

Vezi și: Durere de stomac și gaze, semnele unui cancer de colon. Povestea bărbatului care se teme că va muri înainte de a i se naște fiul. Cancer în fază terminală, cu metastaze răspândite

Polipii uterni, complicații

Polipii uterini ar putea fi asociați cu infertilitatea. Dacă aveți polipi uterini și nu puteți avea copii, îndepărtarea polipilor v-ar putea permite să rămâneți însărcinată, dar datele nu sunt concludente.

Următoarele teste pot fi folosite pentru a diagnostica polipii uterini:

Ecografia transvaginală. Un dispozitiv subțire, asemănător cu o baghetă, plasat în vagin, emite unde sonore și creează o imagine a uterului, inclusiv a părților sale interioare. Un polip ar putea fi clar prezent sau ar putea exista o zonă de țesut endometrial îngroșat.

O procedură conexă, cunoscută sub numele de histerosonografie - numită și sonohisterografie - presupune injectarea de apă sărată (soluție salină) în uter printr-un mic tub plasat prin vagin și col uterin. Soluția salină dilată uterul, ceea ce oferă o vedere mai clară a interiorului uterului în timpul ecografiei.

Histeroscopie. Aceasta presupune introducerea unui telescop subțire, flexibil și luminat (histeroscop) prin vagin și col uterin în uter. Histeroscopia permite vizualizarea interiorului uterului.

Biopsie endometrială. Un cateter de aspirație în interiorul uterului colectează un specimen pentru testele de laborator. Polipii uterini ar putea fi confirmați printr-o biopsie endometrială, dar biopsia ar putea, de asemenea, să rateze polipul.

Majoritatea polipilor uterini sunt benigni. Acest lucru înseamnă că nu sunt cancerigeni. Dar, unele modificări precanceroase ale uterului, numite hiperplazie endometrială, sau cancere uterine apar ca polipi uterini. O mostră de țesut din polipul îndepărtat este analizată pentru a depista semne de cancer.

Vezi și: Vinul fără alcool, ce este și ce beneficii are. 5 motive pentru care îl poți consuma liniștit. Ce îl face diferit față de sucul de struguri

Polipii uterini, tratament

Tratamentul pentru polipii uterini ar putea implica:

Așteptarea vigilentă. Polipii mici, fără simptome, s-ar putea rezolva de la sine. Tratamentul polipilor mici nu este necesar pentru cele care nu prezintă risc de cancer uterin.

Medicamente. Anumite medicamente hormonale, inclusiv progestativele și agoniștii hormonului de eliberare a gonadotropinei, pot diminua simptomele polipului. Dar administrarea unor astfel de medicamente este de obicei o soluție pe termen scurt, în cel mai bun caz - simptomele reapar de obicei odată ce medicamentul este întrerupt.

Îndepărtarea chirurgicală. În timpul histeroscopiei, instrumentele introduse prin dispozitivul folosit pentru a vedea în interiorul uterului (histeroscopul) fac posibilă îndepărtarea polipilor. Polipul îndepărtat va fi probabil trimis la un laborator pentru examinare.

Dacă un polip uterin conține celule canceroase, furnizorul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre următorii pași în ceea ce privește evaluarea și tratamentul.

Rareori, polipii uterini pot recidiva. Dacă o fac, au nevoie de mai mult tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel