Polipii stomacului sunt cel mai adesea descoperiţi atunci când medicul dumneavoastră vă va examina din alt motiv. Acești polipi sunt rari și, de obicei, nu provoacă semne sau simptome. Majoritatea polipilor stomacali nu devin canceroși. Dar anumite tipuri pot crește riscul de cancer de stomac. În funcție de tipul de polip stomacal pe care îl aveți, tratamentul ar putea implica îndepărtarea polipului sau monitorizarea acestuia pentru modificări, potrivit Mayo Clinic.
Polipii stomacului, simptome
Polipii stomacului, de obicei, nu provoacă semne sau simptome. Dar, pe măsură ce un polip de stomac se mărește, pe suprafața să se pot dezvolta răni deschise (ulcere). Rareori, polipul poate bloca deschiderea dintre stomac și intestinul subțire.
Semnele și simptomele includ:
- Durere sau sensibilitate atunci când apăsați stomacul
- Greață
- Sânge în scaun
- Anemie
Polipii stomacului, când să vezi un medic
Consultați medicul dumneavoastră dacă aveți sânge persistent în scaun sau alte semne sau simptome de polipi de stomac.
Polipii stomacului, cauze
Polipii stomacului se formează ca răspuns la deteriorarea mucoasei stomacului. Cele mai frecvente cauze ale polipilor stomacali sunt:
Inflamația cronică a stomacului. Cunoscută și sub numele de gastrită, această afecțiune poate provoca formarea de polipi hiperplazici și adenoame. Polipii hiperplazici sunt puțin probabil să devină canceroși, deși cei mai mari de aproximativ 2/5 inch (1 centimetru) prezintă un risc mai mare.
Adenoamele sunt cel mai puțin frecvent tip de polip stomacal, dar tipul cel mai probabil să devină canceros. Din acest motiv, ele sunt, în general, eliminate.
Polipoză adenomatoasă familială. Acest sindrom rar, moștenit, determină anumite celule de pe mucoasa interioară a stomacului să formeze un anumit tip de polip numit polipi ai glandei fundice. Atunci când sunt asociate cu acest sindrom, polipii glandei fundice sunt eliminate, deoarece acestea pot deveni canceroase. Polipoza adenomatoasă familială poate provoca, de asemenea, adenoame.
Utilizarea regulată a anumitor medicamente pentru stomac. Polipii glandei fundale sunt obișnuiți în rândul persoanelor care iau în mod regulat inhibitori ai pompei de protoni pentru a reduce acidul din stomac. Acești polipi sunt în general mici și nu sunt un motiv de îngrijorare.
Polipii glandei fundice cu un diametru mai mare de aproximativ 2/5 inch (1 centimetru) prezintă un risc mic de cancer, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate recomanda să întrerupeți inhibitorii pompei de protoni sau să îndepărtați polipul sau ambele.
Vezi și: Masajul facial, secretul pentru un ten tânăr și strălucitor. Îl poți face chiar acasă
Polipii stomacali, factori de risc
Factorii care cresc şansele de a dezvolta polipi stomacului includ:
Vârstă. Polipii stomacului sunt mai frecvenți în rândul persoanelor de la vârsta adultă târzie.
Infecții bacteriene ale stomacului. Bacteriile Helicobacter pylori (H. pylori) sunt o cauză comună a gastritei care contribuie la polipi hiperplazici și adenoame.
Polipoză adenomatoasă familială. Acest sindrom rar, moștenit crește riscul de cancer de colon și alte afecțiuni, inclusiv polipi de stomac.
Anumite medicamente. Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni, care sunt medicamente utilizate pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian, a fost legată de polipii glandei fundice.
Polipii stomacului, diagnostic
Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea polipilor gastrici includ:
Endoscopie, pentru a vizualiza interiorul stomacului cu un domeniu de aplicare
Proba de țesut (biopsie), care poate fi îndepărtată în timpul endoscopiei și analizată în laborator
Polipii stomacului, tratament
Tratamentul depinde de tipul de polipi stomacali pe care îi aveți:
Polipi mici care nu sunt adenoame. Este posibil ca acești polipi să nu necesite tratament. De obicei, acestea nu provoacă semne și simptome și doar rareori devin canceroase. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda monitorizarea periodică, astfel încât polipii în creștere sau cei care provoacă semne și simptome să poată fi îndepărtați.
Polipi mari ai stomacului. Acestea ar putea avea nevoie să fie eliminate. Majoritatea polipilor stomacali pot fi îndepărtați în timpul endoscopiei.
Adenoamelor. Acești polipi pot deveni canceroși și sunt de obicei îndepărtați în timpul endoscopiei.
Polipii asociați cu polipoza adenomatoasă familială. Acestea sunt eliminate pentru că pot deveni canceroase.
Tratarea infecției cu H. pylori. Dacă aveți gastrită cauzată de bacteriile H. pylori în stomac, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil tratamentul cu o combinație de medicamente, inclusiv antibiotice. Tratarea unei infecții cu H. pylori poate face ca polipii hiperplazici să dispară și, de asemenea, ar putea opri polipii să se repete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.