Poliomielită, vaccin stabil la temperatură, descoperire vitală

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills
Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au creau un vaccin pentru poliomielită, stabil la temperatură, care ar putea fi folosit cu succes în țările une este o problemă refrigerarea lui.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud (USC) au dezvoltat un vaccin pentru poliomielită care nu necesită refrigerare, ceea ce înseamnă că într-o zi ar putea fi folosit în întreaga lume pentru a da lovitura finală acestui inamic vechi.

Vaccinul injectabil, care a fost liofilizat într-o pulbere, a fost ținut la temperatura camerei timp de patru săptămâni și apoi rehidratat. După asta a oferit o protecție completă împotriva virusului poliomielitei atunci când a fost testat pe șoareci.
Stabilizarea nu este știința rachetelor, deci majoritatea cadrelor didactice nu acordă prea multă atenție acestui domeniu", a spus autorul principal al studiului, Woo-Jin Shin, un coleg în laboratorul lui Jae Jung, președintele Departamentului de Microbiologie și Imunologie Moleculară la Școala de Medicină Keck de la USC. „Cu toate acestea, indiferent de cât de minunat este un medicament sau un vaccin, dacă nu este suficient de stabil pentru a fi transportat, nu face mare bine nimănui".

Studiul apare în ediția din 27 noiembrie a revistei mBio.

Poliomielita - paralizia infantilă - este pe punctul de a fi complet eradicată, cu doar 22 de cazuri raportate în întreaga lume în 2017. Boala extrem de infecțioasă care în majoritatea acazurilor apare la copii, provoacă paralizie și invaliditate de-a lungul vieții, dar este o amintire în multe locuri, chiar și în România, deși în anii trecuți mai multe posibile cazuri au fost semnalate în Ucraina, țară vecină. În România, conform Planului Național de Imunizare, vaccinul contra poliomilitei (inclus in vaccinul hexavalent) se face in trei doze, administrate pe rând, la 2, 4 și 11 luni.

Numai că, în țările în care ratele de vaccinare sunt scăzute, copiii mici sunt expuși riscului de a face poliomielită, care se transmite pe cale fecal-orală.

Problema era transportul vaccinului și păstrarea „puterii” sale

Cea mai mare provocare în lupta pentru eradicarea completă a poliomielitei a fost crearea unui vaccin stabil la temperatură pentru utilizarea în țările în curs de dezvoltare, unde refrigerarea poate fi indisponibilă. Cazurile recente de poliomielită au fost raportate în Nigeria, Papua Noua Guinee, Siria și Pakistan.

În Statele Unite, epidemia de poliomielită a ajuns la cota maximă în anii 1950. În 1957, imunizarea în masă a dus la scăderea numărului anual de cazuri de la 58.000 la 5.600. Din 1979, în Statele Unite nu au mai apărut cazuri de poliomielită.

Eliminând umiditatea prin uscare și îngheț (procesul se numește liofilizare), cercetătorii au creat vaccinuri stabile la temperatură pentru rujeolă, febră tifoidă și boli meningococice. Dar oamenii de știință nu au reușit, până acum, să facă un vaccin pentru poliomielită care să-și păstreze „puterea" după liofilizare și rehidratare.

Shin și colegii săi au folosit două tehnici de laborator - cromatografia lichidă și screening-ul de mare viteză - care le-a permis să analizeze un volum mare de ingrediente și formulări până când au găsit unul care a funcționat, se arată într-un material dat publicității de Universitatea din California de Sud.

Speranța lui Jung este că o fundație sau o companie farmaceutică va prelua proiectul pentru a suporta studiile la om și a aduce vaccinul injectabil pe piață.

Studiul, integral, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel