Au fost raportate 219 de cazuri de mielită acută flaccidă (AFM) în 25 de state, iar 80 dintre acestea au fost confirmate, potrivit celei mai recente actualizări din partea CDC. Au existat 120 de cazuri confirmate în 2014, 22 în 2015, 149 în 2016 și 33 în 2017.
,,Cauza cazurilor este neclară. Unii pacienți au fost infectați cu un virus obișnuit, de regulă, inofensiv numit EV-D68, dar nu toți pacienții au avut testul pozitiv pentru acest virus", au precizat oficialii CDC, potrivit MedicineNet.com
Până în prezent, nici un patogen nu a fost detectat în mod constant în lichidul spinal la pacienți, detectarea unui astfel de agent patogen în lichidul cerebrospinal ar fi o dovadă bună pentru a identifica cauza AFM, deoarece boala afectează măduva spinarii.
Virusul EV-D68 a fost izolat în anii '60 în California, fiind similar cu virusul poliomielitei, dar, și cu alte virusuri care provoacă răceli simple. Simptomele iniţiale pe care le provoacă acest virus se aseamănă cu gripa: tuse, strănuturi, secreţii nazale, însă ulterior manifestările pot evolua ducând la respirație dificilă și paralizia mușchilor respiratori, astfel încât AFM prezintă un pericol mare să ducă la deces.
Până în prezent, nimeni nu s-a gândit că ar putea provoca mai mult de câteva simptome respiratorii, însă numărul cazurilor în creștere a făcut ca AFM să atragă atenția specialiștilor. Mielita acută flaccidă este considerată o tulburare neurologică rară, care afectează anual mai puțin de un milion de persoane în SUA. Cauza sa este necunoscută, medicii cred că virusul EV-D68 ar putea fi cauza tulburării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.