Medicul Simin Florescu, manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, a vorbit despre vaccinurile ARN Mesager, tehnologia pe care s-au bazat vaccinurile anti-COVID-19 și care a fost creată, inițial, pentru tratarea cancerului.
"Toate aceste lucruri sunt deja testate. Dacă vorbim despre vaccinurile cu ARN Mesager, el a fost inventat, ca tehnologie, pentru tratamentul individualizat al cancerelor, după care a apărut pandemia de COVID și s-a utilizat pentru el.
Lucrurile astea există și sunt niște tehnologii extrem de performante și utile. O parte dintre ele există deja în uz și la noi în țară, o parte probabil le vom avea într-un timp relativ scurt la dispoziție, pentru a asigura un diagnostic și un tratament de performanță și rapid și al bolilor infecțioase, pe lângă bolile oncologice. Este un lucru minunat, așteptăm cu mare nerăbdare", a declarat Dr. Simin Florescu, în cadrul dezbaterii "Doi ani de la primul lockdown. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID", organizată de DC Media Group.
Cu ce riscuri se confruntă sistemul sanitar în epoca post-COVID. Am scăpat de pericol?
"Noi tulpini vor apărea o lungă perioadă de acum în colo, dar important este cât de puternic e impactul acestor noi tulpini pe transmisibilitate, pe aspectele clinice, severitatea cazurilor, asupra vaccinării.
Pandemia nu a trecut, doar a încetinit și probabil e într-un stadiu de tranziție. Pericolul nu a trecut încă, nu știm când va apărea o nouă tulpină virală care ar putea să fie puțin mai afurisită decât cele anterioare, nu știm asta. Nimeni nu știe. Tot ce se poate face este să se țină sub supraveghere prin acest screening, peste tot în lume și care pot estima aparția unei noi tulpini.
Pericolul nu a trecut de tot. Noi vedem în spitale, în continuare, cazuri grave, mai puține, dar grave. Lucrurile încă nu s-au finalizat. Ce o să fie post-pandemic? Să sperăm că nu ne vom confrunta cu o nouă pandemie de altceva, pentru că în domeniul bolilor infecțioase lucrul acesta este în permanență posibil.
Lucrurile nu se pot face de pe o zi pe alta, e clar. Și dacă vom acționa numai atunci când e o catastrofă, evident că nu vom obține decât rezultate pe termen scurt, ceea ce vedem și acum", a mai spus medicul.
Vaccinuri recomandate: Există și niște rapeluri pe care ar trebui să le facă fiecare pacient adult, la interval de 10 ani
"Eu pot să vă înșir lista de vaccinuri, dar nu știu cât de mult folosește, pentru că ele trebuie recomandate foarte punctual de către medicii de familie.
- vaccinul împotriva pneumoniei
- vaccinul anti-zosterian, pentru pacienții adulți
- vaccinul anti-meningococic, la pacienții care, pe parcursul vieții au perioade de scăderi imunitare din diverse motive, de la boli se sistem, boli oncologice
Există și niște rapeluri pe care ar trebui să le facă fiecare pacient adult, la interval de 10 ani. Mă refer la rapel de vaccin anti-tetanic, vaccin anti-difteric, chiar și anti-polio.
Dacă ne referim la numărul mare de migranți din Ucraina, este cu atât mai recomandat acest rapel pentru adulți (n.r. făcând referire la vaccinul anti-poliomielită", a mai spus medicul.
Unde putem face rapelul la vaccinuri
"Adresa principală este medicul de familie, acolo ar trebui să solicite o opinie și chiar și efectuarea vaccinului, deocamdată în condiții contra-cost", a mai spus Simin Florescu.
Declarațiile sale despre vaccinul anti-polio vin în contextul alertei din Direcțiile de Sănătăte Publică privind valul de refugiați din Ucraina și riscul reapariției poliomielitei în România.
Despre acest subiect, citește mai departe AICI.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.