POLENUL de albine și EFECTELE pe care le are asupra organismului

Sonia Baciu |
Data publicării:
Polenul de albine efecte, Foto Pexels @ Anton Atanasov
Polenul de albine efecte, Foto Pexels @ Anton Atanasov

Polenul de albine, alături de alte produse apicole, aduce un plus de vitamine organismului uman. 

Polenul de albine, amestecul din polenul de flori, nectar, enzime, miere, ceară și alte secreții pe care le produc albinele, oferă o serie largă de beneficii pentru organism, potrivit DRMAX.

Compoziția pe care o are polenul de albine variază în funcție de tipul de flori din care este extras. În general, polenul este alcătuit din polizaharide (în proporție de 50%, restul procentului fiind reprezentat de diferitele cantități de lipide, proteine, vitamina C și alte tipuri de vitamine, aminoacizi, fitonutrienți, carotenoide, flavonoide și zaharuri simple.

Polenul are o valoare nutrițională crescută, printre nutrienți aflându-se diferite vitamine, minerale, proteine, lipide, iar cantitatea fiecărui tip de nutrient diferă în funcție de proveniența polenului. De asemenea, are în compoziție o cantitate ridicată de antioxidanți, cu rol benefic în lupta împotriva radicalilor liberi, putând ameliora inflamațiile. Mai mult decât atât, se pare că polenul de albine contribuie și la ameliorarea simptomelor specifice menopauzei, potrivit unui studiu.

Contraindicații: Anumitor persoane le este contraindicat consumul polenului de albine. Cu toate că, pentru un număr mare de indivizi, poate avea efecte benefice, exista și excepții. Este important să discuți cu un medic în cazul în care nu știi cu siguranță dacă ești sau nu expus efectelor adverse.

 

Mierea, magică pentru sănătate: totuși, de ce nu trebuie suprautilizată

Mierea poate părea un aliment natural sănătos mistic, dar adevărul este că mierea este, totuși, o sursă concentrată de zaharuri.

Atunci când este utilizată cu moderație, mierea poate completa un plan de alimentație sănătoasă și poate oferi unele beneficii interesante. Cu toate acestea, mierea nu este un aliment care trebuie suprautilizat, mai ales dacă aveți diabet.

Iată cele mai recente noutăți despre valoarea nutrițională a mierii:

USDA oferă următoarele informații pentru 1 lingură (21 grame) de miere de albine 100% pură: Calorii – 64, Grăsime - 0g, Sodiu - 0mg, Carbohidrați - 17g, Fibră - 0g, Zaharuri: 17g, Proteine: 0g

Carbohidrați

Caloriile din miere provin din carbohidrați, în special zaharuri. Zaharurile din miere sunt de aproximativ 50% glucoza si 50% fructoza. Indicele glicemic al mierii depinde de tipul mierii, dar sursele estimează că este în jur de 58, cu o încărcătură glicemică de 12. Pentru comparație, indicele glicemic al zahărului de masă (zaharoză) este de 65.

Grăsimi

Nu există grăsime în miere.

Proteină

Mierea conține urme de proteine ​​în funcție de produs (până la 0,06 g în unele produse din miere), dar nu suficient pentru a contribui la necesitățile zilnice de proteine.

Vitamine si minerale

Vitaminele și mineralele din miere pot include vitamine B, calciu, cupru, fier, zinc și altele, care sunt derivate în principal din sol și din plantele producătoare de nectar. Calitatea mierii și conținutul său de minerale sunt determinate de locul în care este cultivată și de modul în care este procesată. În general, mierea mai închisă la culoare oferă vitamine și minerale mai benefice decât mierea de culoare mai pală.

Beneficii pentru sănătate

S-a demonstrat că anumite tipuri de miere oferă puteri de vindecare promițătoare.

Calmează tusea

Cercetările sugerează că mierea poate ajuta la calmarea tusei. O analiză a șase studii care au tratat tusea la copii a constatat că o lingură de miere suprimă tusea, precum și dextrometorfanul - supresorul de tuse găsit în Robitussin - și mai bun decât Benadryl (difenhidramina) sau lipsa tratamentului. Cercetarea a constatat, de asemenea, că mierea poate oferi o ameliorare mai lungă decât albuterolul (salbutamol).

Favorizează sănătatea intestinului

Studiile au demonstrat impactul pozitiv al mierii asupra tratamentului sindromului intestinului iritabil (IBS). Când este administrată pe stomacul gol, mierea de Manuka crudă calmează stomacul și reduce diareea și simptomele de constipație. Mierea reduce severitatea și durata diareei virale mai bine decât tratamentul antiviral convențional.

Susține sănătatea aparatului reproducător

Lăptișorul de matcă, are numeroase efecte asupra sănătății reproductive a femeilor. Lăptișorul de matcă a redus sindromul premenstrual (PMS) și simptomele menopauzei. Antioxidanții din lăptișorul de matcă pot ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate cu îmbătrânirea ovarelor. Studiile preliminare pe animale sugerează, de asemenea, că lăptișorul de matcă îmbunătățește calitatea spermei la masculi dar, deși promițător, acest efect nu a fost încă dovedit la om. (Citește mai mult AICI)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel