Pofta, semn de avertizare al unei boli grave. Detaliul de pe limbă la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
pofta - FOTO: Freepik@ fijulanam468
pofta - FOTO: Freepik@ fijulanam468

Pofta alimentară poate fi un semn de avertizare al unei boli grave.

Pofta de mâncare poate fi mult mai mult decât o simplă preferință gustativă. Uneori, aceasta poate ascunde semne subtile ale unor afecțiuni de sănătate serioase și chiar fatale. Când dorințele intense pentru anumite alimente, precum chipsurile sărate sau murăturile, devin omniprezente și neobișnuite, ar putea fi momentul să acordăm atenție corpului nostru.

Pofta de sărat, semn al bolii Addison

Medicii au avertizat că dorințele extreme pentru lucruri sărate, cum ar fi chipsuri și murături, ar putea fi un semn al unei afecțiuni numite boala Addison.

Într-un studiu de caz publicat în jurnalul Pediatrics Child Health, experții medicali au detaliat diagnosticul unei fete din Toronto, Canada. Fata în vârstă de 15 ani a fost internată în spital după luni de zile de simptome inexplicabile. Acestea includeau amețeli severe, oboseală, deshidratare și o poftă nesățioasă pentru gustări sărate.

Vezi și: Strănutul, mai periculos decât s-ar crede. Riscuri și complicații neașteptate

Pete întunecate sub limbă

Când medicii au observat pete întunecate sub limbă și faptul că pielea ei era neobișnuit de bronzată, au realizat că glandele sale suprarenale își încetaseră activitatea.

Aceste glande, care se găsesc în partea de sus a rinichilor, sunt necesare pentru producerea hormonilor care ajută la reglarea metabolismului, sistemului imunitar, tensiunii arteriale, răspunsului la stres și altor funcții esențiale.

Acest lucru a condus la diagnosticul de boala Addison, o tulburare rară care afectează una din 100.000 de persoane.

Vezi și: Cum să scapi de grăsimea abdominală. Dr. Ancuța Leonte: Începe arderea

Boala Addison, ce este

Aceasta apare atunci când glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni, ceea ce duce la greață, dureri abdominale, pierdere în greutate, pete întunecate pe piele și chiar poftă de sărat.

Potrivit NHS, boala poate fi tratată cu terapie de înlocuire hormonală, pe care persoana afectată va trebui să o urmeze pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, afecțiunea poate fi fatală.

Pe lângă perturbarea echilibrului hormonilor din organism, boala poate afecta nivelurile de sodiu și potasiu, care reglează tensiunea arterială, funcționarea musculară și renală și nutrienții celulari.

Nivelurile sănătoase de sodiu variază între 136 și 145 de milimoli pe litru (mmol/L), necesare pentru reglarea cantității de apă în și în jurul celulelor și pentru generarea semnalelor electrice între nervi, facilitând comunicarea între creier și restul corpului.

Se crede că în jur de 80% dintre pacienții cu boala Addison experimentează poftă de sare din cauza pierderii excesive de sodiu prin urină. În contrast, nivelurile de potasiu ale pacientului erau în partea superioară a spectrului, la cinci mmol/L.

Acest exces de potasiu poate perturba impulsurile electrice cruciale care reglează bătăile inimii și poate duce la o ritmicitate cardiacă neregulată, care poate fi amenințătoare pentru viață.

Setea crescută este enumerată de NHS ca simptom al bolii Addison din cauza modului în care boala interferează cu modul în care organismul reglează nivelurile de apă.

Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu moștenirea genetică. De la cine moștenim genele defecte

Pofta - FOTO: Freepik

Boala Addison, cauze

Între 70 și 90% dintre cazurile de boală Addison sunt cauzate de o problemă a sistemului imunitar, care determină atacul asupra stratului exterior al glandei suprarenale.  Alte cauze potențiale includ afecțiuni care pot deteriora glandele suprarenale, cum ar fi tuberculoza (TB).

NHS afirmă că simptomele în stadii incipiente ale bolii Addison sunt similare altor afecțiuni de sănătate mai comune, cum ar fi depresia clinică sau gripa.

Simptomele pot include:

- Lipsa de energie sau motivație (oboseală)

- Slăbiciune musculară

- Stare de spirit scăzută

- Lipsa poftei de mâncare și pierderea involuntară în greutate

- Sete excesivă

În timp, aceste probleme pot deveni mai severe, iar pacientul poate experimenta și alte simptome, cum ar fi amețeli, leșin, crampe și epuizare. De asemenea, pot apărea zone mici de piele întunecată sau buze și gingii întunecate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel