Pofta de dulce și riscul de depresie și diabet. Efectele unei alimentații bogate în zahăr asupra stării de spirit

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
zahar Foto: Freepik @darshanakodithuwakkugraphics
zahar Foto: Freepik @darshanakodithuwakkugraphics

Un studiu recent arată că persoanele care preferă dulciurile au un risc crescut de depresie, diabet și accident vascular cerebral.

Vezi și: Ce este disforia și cum să îți recapeți echilibrul interior. Transformarea stărilor de neliniște în oportunități de creștere personală

Un studiu realizat de Universitatea din Surrey a descoperit că persoanele care preferă dulciurile sunt mai predispuse să sufere de depresie, diabet și accident vascular cerebral. Studiul, care a fost publicat în Journal of Translational Medicine, a analizat date anonime de la 180 000 de voluntari din UK Biobank.

Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a clasifica participanții în trei profiluri alimentare: conștient de sănătate, omnivor și iubitor de dulciuri. Cercetătorii au examinat modificările din 2 923 de proteine și 168 de metaboliți din probele de sânge ale acestor grupuri pentru a evalua modul în care preferințele lor alimentare au influențat indicatorii lor de sănătate.

Proteinele sunt esențiale pentru funcțiile organismului, în timp ce metaboliții sunt molecule mici produse în timpul digestiei și al altor procese chimice. Compararea acestor proteine și metaboliți din sânge ar putea oferi o imagine mai clară a diferențelor biologice dintre grupuri.

Riscurile pentru sănătate în urma alegerilor alimentare

Un studiu realizat de profesorul Nophar Geifman de la Universitatea din Surrey a descoperit că preferințele alimentare pot avea un impact direct asupra sănătății. Studiul a constatat că cei cărora le plac dulciurile, prăjiturile și băuturile zaharoase sunt cu 31% mai predispuși la depresie și la rate mai ridicate de diabet și afecțiuni cardiace vasculare.

Cercetătorii au utilizat metode de inteligență artificială bazate pe date pentru a identifica grupuri de persoane pe baza preferințelor lor alimentare, care sunt legate de rezultatele de sănătate și de markerii biologici.

Studiul subliniază importanța gândirii înainte de a mânca și a educării oamenilor cu privire la zahărul procesat, un factor-cheie în dietele multor oameni. Geifman subliniază că societatea nu ar trebui să dicteze ce să mănânce, ci mai degrabă să informeze oamenii cu privire la alegerile lor.

Citește și: Dragostea dură: refuzul comportamentelor dăunătoare. Când limitele devin o formă de afecțiune

Foto: Freepik @kabirkhan3385

Impactul preferințelor dulci asupra sănătății

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o poftă de dulce tind să aibă niveluri mai ridicate de proteină C reactivă, un marker al inflamației, și de glucoză și profiluri lipidice slabe, care sunt semne puternice de avertizare pentru diabet și boli de inimă.

În schimb, persoanele care au un stil de viață sănătos și un aport mai mare de fibre alimentare prezintă riscuri mai scăzute de insuficiență cardiacă, boli renale cronice și accident vascular cerebral.

British Nutrition Foundation afirmă că, în medie, între 9% și 12,5% din caloriile unei persoane provin din zahărul liber, care este adăugat la alimente sau băuturi. Biscuiții, chiflele, prăjiturile, produsele de patiserie și plăcintele cu fructe sunt cele mai mari contributoare pentru adulți, dar băuturile răcoritoare zaharoase și băuturile alcoolice contribuie cel mai mult la consumul de zahăr liber.

Legătura dintre zahăr si depresie

Consumul excesiv de zahăr poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet și tulburări psihice precum depresia. Zahărul se găsește în fructe, legume, cereale și alimente procesate precum prăjituri, sucuri și bomboane.

Dieta americană medie este alcătuită în principal din carbohidrați rafinați, care conțin o cantitate semnificativă de zahăr. Consumul excesiv de zahăr prelucrat poate duce la tulburări de dispoziție și afecțiuni cronice precum diabetul. O dietă bogată în fructe, legume, pește și alimente integrale poate reduce semnificativ riscul de depresie.

Bărbații prezintă un risc mai mare de afecțiuni psihice adverse legate de zahăr decât femeile. Consumul a mai mult de 40 de grame de zahăr pe zi este foarte probabil să ducă la depresie în câțiva ani.

Dependența de zahăr este mai frecventă decât drogurile dure precum cocaina, iar dependența de zahăr poate duce la depresie și alte tulburări de dispoziție. În plus, o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale poate reduce inflamația, care a fost legată de depresie.

Prin urmare, consumul de surse naturale de zahăr poate reduce riscul de depresie din cauza afecțiunilor inflamatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel