Pocnitul degetelor, riscuri. Ce afecțiuni poți să dezvolți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pocnitul degetelor - FOTO: Freepick@zinkevych
pocnitul degetelor - FOTO: Freepick@zinkevych

Pocnitul degetelor se spune că este nesănătos. Dar, de fapt, de ce ne pocnim degetele.

Pocnitul degetelor a fost considerat ca fiind un obicei nesănătos pentru articulații. Cele mai noi studii arată că pocnitul degetelor nu poate provoca artrită. Un medic chiar a arătat acest lucru experimentând pe el însuși. El a raportat în Arthritis & Rheumatology că, pe o perioadă de 50 de ani, și-a pocnit degetele de la mâna stângă de două sau mai multe ori pe zi.

La sfârșitul experimentului, degetele de la mâna stângă nu erau diferite de cele de pe mâna dreaptă și nici o mână nu prezentă semne sau simptome de artrită. De asemenea, nu există dovezi suficiente că pocnitul degetelor face articulațiile mai mari sau slăbește puterea aderenței, arată Healthline.

De ce își pocnesc oamenii degetele

Studiile arată că până la 54 la sută dintre oameni își pocnesc degetele. O fac din mai multe motive, inclusiv:

- Sunet. Unor persoane le place sunetul produs de pocnitul degetelor

- Modul în care se simte. Unii oameni cred că pocnitul degetelor face mai mult loc în articulație, ceea ce ameliorează tensiunea și crește mobilitatea.

- Nervozitate. La fel ca frământarea mâinilor sau învârtirea părului, pocnitul degetelor poate fi o modalitate de a-ți ocupa mâinile atunci când ești nervos.

- Stres. Unii oameni care sunt stresați își pocnesc degetele pentru a permite deturnarea gândurilor și eliberarea de stres

- Obicei. Odată ce începeți să vă pocniți degetele din oricare dintre aceste motive, este ușor să continuați să o faceți, devenind un reflex.

Vezi și: Obezitatea și supraponderabilitatea, cauze ale migrenelor. Încă un motiv pentru a scăpa de kilogramele în plus

Care este principiul din spatele sunetului

Motivul pentru care articulația face un sunet atunci când este pocnită nu este încă complet înțeles. Pentru o lungă perioadă de timp, mulți oameni au atribuit zgomotul bulelor de azot, fie formându-se, fie prăbușindu-se în lichidul articular. Alții au crezut că vine din mișcarea ligamentelor în jurul degetului.

Într-un studiu din 2015, cercetătorii au urmărit degetele în timp ce erau pocnite folosind un RMN. Ei au descoperit că o cavitate s-a format datorită presiunii negative create atunci când articulația a fost trasă rapid în afară. Ei au stabilit că sunetul a fost făcut prin formarea cavității. Cu toate acestea, acest lucru nu a putut explica intensitatea sunetului.

Un studiu din 2018 a sugerat că sunetul a fost de fapt cauzat de colapsul parțial al cavității. O revizuire a studiilor a observat că este nevoie de 20 de minute pentru că acea cavitate să se prăbușească complet, astfel încât să se poată forma o nouă cavitate. Acesta poate fi motivul pentru care, după ce ți-ai pocnit degetele, nu mai poți să o faci imediat.

Vezi și: AVC, două tipuri. Analiza care arată dacă creierul e pierdut: Avem cazuri disperate de 30, 40 de ani. Știm că nu mai are sens, dar conștiința nu te lasă, încerci. Poți să ai surprize

Riscurile pocnitului degetelor

Pocnitul degetelor nu trebuie să fie dureros, să provoace umflături sau să schimbe forma articulației. Dacă se întâmplă vreunul dintre aceste lucruri, este din cauza altor afecțiuni. Deși nu este ușor, dacă trageți suficient de tare, este posibil să scoateți degetul din articulație sau să răniți ligamentele din jurul articulației.

Dacă observați că articulațiile sunt dureroase sau umflate în timp ce vă pocniți degetele, este probabil din cauza unei afecțiuni subiacente, cum ar fi artrita sau gută. 

Sfaturi pentru a renunța la acest obicei

Deși pocnitul degetelor nu îți face rău, s-ar putea să distragă atenția oamenilor din jurul tău. S-ar putea să vă fie greu să vă opriți dacă a devenit un obicei.

- Gândește-te de ce îți pocnești degetele și abordează problemele subadiacente.

- Găsiți o altă modalitate de a scăpa de stres, cum ar fi respirația profundă, exercițiile fizice sau meditația.

- Folosește mingi anti-stres sau obiecte de acest gen pentru a alunga stresul.

- Deveniți conștienți de fiecare dată când vă pocniți degetele și încercați să vă opriți.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Când trebuie consult de specialitate

Pocnitul degetelor nu dăunează, deci nu ar trebui să fie dureros, să provoace umflături sau să schimbe forma articulației. Acestea sunt semne că ceva nu este în regulă și ar trebui să fiți evaluat de medicul dumneavoastră.

Rănirea degetului trăgând foarte puternic sau mișcându-l în direcția greșită este de obicei foarte dureroasă. Degetul poate părea strâmb sau poate începe să se umfle. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Dacă observați că articulațiile sunt dureroase sau umflate în timp ce vă pocniți degetele este probabil din cauza unei condiții care stă la bază și ar trebui să fie evaluată de către medicul dumneavoastră.

Potrivit cercetărilor, pocnitul degetelor nu este dăunător. Acest obicei nu provoacă artrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel