Un simptom comun al migrenelor este sensibilitatea la sunet, fie înainte, fie în timpul unui atac. În cele mai multe circumstanțe, pacienții descoperă că reducerea zgomotului poate diminua intensitatea migrenelor lor.
Cu toate acestea, s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple tuturor. Utilizarea terapiei prin sunet devine din ce în ce mai populară pe măsură ce persoanele caută abordări noi pentru a preveni sau trata migrenele.
Poate terapia prin muzică să amelioreze migrenele sau durerile de cap?
Unii susțin că ascultarea muzicii diminuează simptomele migrenei. Cu toate acestea, nu au fost efectuate suficiente studii pentru a susține această concluzie. După trei luni de ascultare zilnică a muzicii, peste jumătate dintre participanții la o cercetare din 2021 pe 20 de persoane cu migrenă episodică au raportat cu 50% mai puține crize de migrenă.
Potrivit unui studiu din 2013, folosind terapia prin muzică, copiii cu migrene au înregistrat o scădere cu 20% a frecvenței durerilor de cap. Această scădere de 20%, între timp, a fost comparabilă cu rezultatele obținute de grupul placebo din cadrul studiului.
Utilizarea muzicoterapiei pentru ameliorarea stresului a făcut obiectul a mult mai multor cercetări. Aceste studii demonstrează în mod regulat un avantaj semnificativ, având în vedere că până la 70% dintre persoanele care suferă de migrene sunt declanșate de stres, potrivit Healthline.
Ce tipuri de muzică sunt bune pentru migrene?
Muzica instrumentală a fost utilizată în dezvoltarea programului terapeutic în cadrul studiului descris anterior. Au fost folosite mai multe stiluri, cum ar fi clasic, jazz și contemporan.
Aceste rezultate sugerează că muzica instrumentală poate ajuta la favorizarea celei mai bune relaxări posibile. Consideră compoziții cu mai puține voci și tempo-uri mai lente, cum ar fi între 40 și 80 de bătăi pe minut.
Crearea unei strategii de ascultare care să fie cea mai eficientă pentru tine ar putea fi asistată de un muzicoterapeut certificat.
Vezi și: Ce este o fobie și care sunt cauzele care declanșează aceste temeri. Cum tratezi o fobie
Ce sunt ritmurile binaurale
O iluzie auditivă cunoscută sub numele de ritmuri binaurale este produsă atunci când creierul recepționează simultan două sunete la frecvențe ușor diferite. Ritmul binaural, sau al treilea ton, reprezintă încercarea creierului de a echilibra aceste diferențe. Acesta ilustrează modul în care cele două tonuri reale diferă unul de celălalt.
În funcție de starea creierului, undele cerebrale bat la propriile frecvențe inerente. Potrivit unei cercetări publicate în 2016, episoadele de migrenă sunt legate de variațiile frecvențelor undelor cerebrale. Ritmurile binaurale au potențialul de a rectifica aceste modificări ale undelor cerebrale, atenuând astfel frecvența migrenelor și ameliorând disconfortul asociat.
La fel ca și în cazul terapiei prin muzică, nu s-au făcut prea multe cercetări privind ritmurile binaurale și migrenele. Rezultatele unei cercetări la care au participat 21 de persoane care suferă de migrene au fost publicate în 2019. Timp de trei luni, participanții au ascultat în fiecare seară muzică cu ritmuri binaurale.
Numărul mediu lunar de zile de dureri de cap la începutul studiului a fost de 14,9 zile. Numărul mediu lunar de zile de dureri de cap a scăzut la 13,3 la încheierea celor trei luni. Nouă persoane au avut cu cel puțin 30% mai puține zile de dureri de cap pe lună.
Totuși, atunci când rezultatele grupului care a ascultat tonuri binaurale au fost comparate cu cele ale grupului care a ascultat o piesă muzicală fără tonuri binaurale, nu s-a descoperit nicio diferență vizibilă.
Potrivit altor cercetări, tonuriile binaurale pot diminua apariția sau severitatea durerii cronice. Cu toate acestea, a existat o mare variație a răspunsurilor, iar aceste studii nu au inclus în mod special persoane cu migrene.
În general, aceste constatări implică faptul că, deși nu toată lumea ar putea beneficia de pe urma ascultării ritmurilor binaurale, unele persoane ar putea beneficia.
Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages
Care este frecvența potrivită?
Utilizarea unei frecvențe în concordanță cu undele naturale ale creierului este recomandată de anumiți specialiști. Frecvența variată a undelor cerebrale este asociată cu niveluri variate de conștientizare, vigilență și relaxare.
Frecvența optimă pentru ritmuirle binaurale și migrenă este necunoscută, deoarece literatura de specialitate în acest domeniu este foarte puțină.
Studiile privind ritmurile binaurale în cazul migrenei și al durerii cronice au folosit de obicei frecvențe theta sau alfa cuprinse între 4-12 Hz. Iată o prezentare generală a frecvențelor naturale ale undelor cerebrale:
- Gamma 30-100 Implicat în concentrare și gândire activă; legat de compasiune, memorie și fericire
- Beta 12-38 Reprezintă starea de atenție normală; undele mai rapide sunt prezente în timpul rezolvării problemelor și al luării deciziilor
- Alfa 8-12 Prezent în timpul gândirii liniștite și a stărilor meditative; reprezintă starea de repaus a creierului
- Theta 4-8 Implicat în visare cu ochii deschiși, somn ușor și meditație; favorizează somnolența
- Delta 1-4 Prezent în timpul somnului profund; stimulează vindecarea și restaurarea în creier
Pot ritmurile binaurale să fie periculoase sau să agraveze migrena?
Având în vedere numărul mic de studii, este dificil de stabilit dacă ritmurile binaurale prezintă vreun pericol pentru persoanele care suferă de migrene.
În urma terapiei cu tonuri binaurale, doi pacienți din studiul menționat mai sus au prezentat o înrăutățire a simptomelor migrenei. Cu toate acestea, doar un număr mic de participanți au luat parte la studiu.
Modificările în activitatea tipică a undelor cerebrale ar putea fi legate și de alte probleme de sănătate.
Activitatea crescută a undelor cerebrale theta și delta ar putea duce la probleme de atenție. S-a constatat că persoanele diagnosticate cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) prezintă niveluri ridicate de activitate theta. Depresia ar putea fi rezultatul unei activități alfa insuficiente.
Nu este clar modul în care ritmurile binaurale pot avea un impact asupra acestor diverse fațete ale bunăstării mentale și emoționale, din cauza lipsei de studii privind efectele lor asupra creierului.
Migrena afectează modul în care percepi sunetele, unele persoane considerând neplăcute sunetele plăcute, cum ar fi ciripitul păsărilor. Pentru a evita migrenele, evită zgomotele puternice sau aspre, în special cele cu frecvențe înalte (>400 Hz).
Dacă anumite zgomote specifice, cum ar fi muzica sau tonurile binaurale, agravează durerea de migrenă, evită-le în timpul unui episod de migrenă sau atunci când simți că se apropie o migrenă. Fiecare persoană este diferită când vine vorba de migrenă.
Cercetările privind terapia prin sunete pentru ameliorarea migrenei sunt limitate și, deși unii pot beneficia de terapia prin muzică sau de ritmurile binaurale, sunt necesare mai multe studii pentru a se putea face recomandări de ascultare. Medicii pot ajuta persoanele să găsească cele mai bune opțiuni de gestionare a durerii cauzate de migrene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.