Pneumonia acută, supradiagnosticată la copii. Dr Mihai Craiu: Anomalie tipic românească. Când se tratează corect cu antibiotice

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil, temperatură. Foto: Pixabay
Copil, temperatură. Foto: Pixabay

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune că în următoarele luni se așteaptă la o creștere majoră a numărului de copii diagnosticați greșit cu pneumonia acută și care vor fi tratați aiurea cu antibiotice. Iată explicația lui: 

Dr Mihai Craiu spune că doar 1 din 6 copii tratați pentru pneumonia acută cu antibiotice, au de fapt nevoie de acest tratament. 

„Este o observație de bun simț cea care anticipează creșterea numărului de copii care vor avea boli acute cu febră și tuse, în următoarele luni. Și asta va duce la o altă anomalie tipic românească. O anticipez de pe acum...

Mulți copii vor primi diagnosticul de „pneumonie acută” și o prescripție de antibiotic, în scenariul descris. Uneori în absența oricăror investigații.

Iar numărul de copii care vor primi inutil antibiotice estimez că se va situa în zona zecilor de mii, în proximele luni. Asta va avea un impact foarte mare asupra circulației de germeni multirezistenți în comunitate.

Păi cum??? Pneumonia la copil nu se tratează mereu cu antibiotice??

Nu prea... Zic toate protocoalele din lume. Acest studiu american (link direct studiu) efectuat pe 2.358 copii cu vârstă medie de 2 ani, spitalizați cu pneumonie, confirmată radiologic (apropos ESTE pneumonie acea modificare radiologică ce arată consolidare sau participarea pleurală și nu acele cazuri care au doar afectare izolată a desenului pulmonar interstițial).

Stiți câți dintre ei au avut pneumonii produse de bacterii?

15%, adică unul din șase copii mici, cu vârstă medie de 2 ani, au o pneumonie ce trebuie tratată cu antibiotice.

MESAJ PRACTIC - un copil mic cu boală acută, prezentând febră și tuse, nu are pneumonie decât în unele cazuri. Chiar și copiii cu boli severe, spitalizați cu pneumonie, au boala produsă de bacterii doar în 15% din cazuri.

Antibioticele date inutil fac la fel de mult rău ca și boala în sine!

Toate aceste cazuri trebuiesc evaluate cu ajutorul protocoalelor și tratate doar de către medic. Doar medicul stabilește când trebuie prescris antibioticul” (link direct studiu), a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulat Spitalul Virtual pentru Copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel