Plimbările zilnice ar putea contribui la reducerea riscului de tulburare a ritmului cardiac - cunoscută și sub numele de fibrilație atrială (AFib) - și a accidentului vascular cerebral.
Aceasta este concluzia unui nou studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, care a avut loc între 25 și 28 august, scrie HealthLine.
Datele de la peste 15.000 de persoane fără fibrilație atrială anterioară, care au fost supuse testelor pe banda de alergat între 2003 și 2012 au fost analizate. S-a constatat că o performanță mai bună în exerciții fizice a fost asociată cu rate mai mici de AFib, chiar și o simplă plimbare zilnică putând ajuta.
Mai precis, participanții au fost împărțiți în trei niveluri de condiție fizică în funcție de echivalentele metabolice (MET) realizate în timpul testului pe banda de alergat: scăzut (mai puțin de 8,57 MET), mediu (8,57 până la 10,72) și ridicat (mai mult de 10,72). Probabilitatea de a rămâne fără fibrilație atrială pe o perioadă de cinci ani a fost de 97,1%, 98,4% și 98,4% în grupurile de condiție fizică scăzută, medie și ridicată, respectiv.
„Capacitatea de exercițiu este determinată de mulți factori, inclusiv vârsta, morbiditățile și condiția cardiopulmonară”, a afirmat dr. Shih-Hsien Sung, doctor în studiu și profesor asociat la Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung din Taipei, Taiwan, pentru Healthline. Sung a subliniat, de asemenea, că constatările lor demonstrează că capacitatea de exercițiu poate reduce și mai mult riscul de accident vascular cerebral, dincolo de riscurile asociate cu AFib.
Fibrilația atrială este caracterizată de bătăile neregulate ale inimii sau aritmie. Poate duce la alte complicații ale inimii precum:
- cheaguri de sânge
- accident vascular cerebral
- insuficiență cardiacă
Care este legătura dintre exerciții fizice și AFib?
În ansamblu, activitatea fizică poate duce la pierderea în greutate, profiluri lipidice (grăsimi din sânge), tensiune arterială, controlul glucozei și poate duce la scăderea incidenței infarctului miocardic (atacuri de cord) și a incidenței insuficienței cardiace.
Cu toate acestea, chiar dacă nu ați avut un eveniment cardiac, colaborarea cu un medic specialist sau cu un antrenor personal de fitness poate fi totuși utilă înainte de a începe orice program nou de exerciții, în special dacă aveți afecțiuni fizice complexe.
Este important să țineți cont că recomandările exacte pentru persoanele care doresc să înceapă să facă exerciții pentru motive specifice de sănătate a inimii, cîci acestea vor varia de la persoană la persoană. Prin urmare, este important să nu comparați rutina dumneavoastră specifică cu intensitatea altora.
AHA recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice cu intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă, sau o combinație a ambelor.
Activitățile aerobice includ orice activitate care crește suficient ritmul cardiac pentru a modifica cantitatea de oxigen care circulă în sânge și la organe și grupuri musculare, cum ar fi:
- mersul pe jos
- alergatul
- înotul
- ciclismul
Ghidurile sugerează, de asemenea, adăugarea a cel puțin două zile pe săptămână de activități care întăresc mușchii, cum ar fi antrenamentele de rezistență cu benzi de rezistență, greutăți libere sau aparate de greutăți.
Vezi și: Condimentele care ne mențin sănătoși. Ce se întâmplă dacă folosești condimente în bucătărie
Noul studiu sugerează că exercițiile fizice pot ajuta la reducerea riscului de AFib. S-a constatat că activitatea fixică regulată este asociată cu rate mai mici de AFib. Chiar și o simplă plimbare zilnică poate ajuta. Exercițiile fizice pot reduce în continuare riscul de accident vascular cerebral, dincolo de riscurile asociate cu AFib.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.