Pleurezia este o afecțiune în care pleura, două straturi mari și subțiri de țesut care separă plămânii de peretele toracic, se inflamează. Această afecțiune provoacă dureri toracice acute care se agravează în timpul respirației.
Pleura, care este un mic spațiu între cele două straturi, acționează ca o satinată netedă care alunecă unul pe lângă celălalt, permițând plămânilor să se extindă și să se contracte atunci când respirați.
Caracterizată prin dureri toracice acute exacerbate de respirație, această afecțiune poate fi un simptom al diferitelor probleme de sănătate subiacente, de la infecții la tulburări autoimune.
Dacă suferi de pleurezie, aceste țesuturi se umflă și se inflamează, ceea ce face ca mucoasa pleurală să se frece una de cealaltă ca hârtia abrazivă, provocând durere atunci când inspiri și expiri. Durerea se atenuează sau încetează atunci când îți ții respirația.
Simptome
Pleurezia este o afecțiune caracterizată prin durere ascuțită, înjunghiată în piept sau în umăr, adesea agravată de respirația profundă, tusea, strănutul sau mișcarea pieptului sau a trunchiului. Poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi durerea toracică care se agravează la mișcare, dificultăți de respirație, tuse și febră.
Pleurezia se poate agrava la mișcarea părții superioare a corpului și se poate răspândi la umeri sau la spate. De asemenea, poate apărea alături de revărsarea pleurală, atelectazia sau empiemul.
Revărsarea pleurală apare atunci când lichidul se acumulează în micul spațiu dintre cele două straturi de țesut, ceea ce face ca durerea pleurală să se atenueze sau să dispară.
Ateletazia apare atunci când o cantitate mare de lichid în spațiul pleural creează presiune, comprimând plămânul și îngreunând respirația.
Empiemul, pe de altă parte, este atunci când lichidul suplimentar din spațiul pleural se infectează, ducând la o acumulare de puroi. Febra apare adesea alături de un empiem. Monitorizarea duratei, progresiei și reapariției pleureziei îi poate ajuta pe medici să identifice cauza.
Cauze
Pleurezia poate fi cauzată de diverse probleme, adesea ca o complicație a unei alte afecțiuni medicale. Potrivit HealthDirect, cea mai frecventă cauză este o infecție virală, care se răspândește în cavitatea pleurală.
Alte cauze includ afecțiuni autoimune, leziuni toracice, embolii pulmonare, tumori, cancer pulmonar, inhalarea de azbest, tratamente împotriva cancerului, HIV/SIDA și anemie cu celule secerătoare.
Foto: Freepik
Diagnostic
Un medic te evaluează prin conversație și examinare, eventual ascultându-ți pieptul cu un stetoscop. Acesta poate solicita teste precum analize de sânge, imagistică toracică, biopsie cu ac de lichid pleural și bronhoscopie pentru a-ți examina căile respiratorii. Aceste teste pot include ultrasunete, raze X, tomografie computerizată, biopsie cu ac și bronhoscopie.
Tratament
Pleurezia este o afecțiune în care medicii tratează cauza care stă la baza durerii toracice și a umerilor prin tratarea infecțiilor virale și a infecțiilor bacteriene. Tratamentul implică, de obicei, antibiotice pentru infecțiile virale și efuziunea pleurală, care poate provoca acumularea de lichid în jurul plămânilor.
Gestionarea la domiciliu a durerii poate implica administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În cazurile severe, medicii pot prescrie medicamente pentru durere și tuse. Odihna în anumite poziții, cum ar fi culcarea pe partea pieptului care doare, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii.
Acestea fiind spuse, recunoașterea semnelor de pleurezie, de la durerea toracică la dificultăți de respirație, este vitală pentru a solicita asistență medicală în timp util. În timp ce tratamentul se concentrează în primul rând pe ameliorarea durerii și pe abordarea cauzei profunde, înțelegerea diverselor afecțiuni care pot declanșa pleurezia le dă posibilitatea indivizilor să își prioritizeze sănătatea respiratorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.