Pletismografia este o tehnică non-invazivă de a testa funcțiile pulmonare. Pletismografia arată volumul de aer, capacitatea pulmonară în timpul inspirului, după un inspir forțat, și volumul de aer care rămâne după un expir forțat, ceea ce indică anumite boli.
”În evaluarea unui pacient din punct de vedere pulmonar, eu privesc trei aspecte principale: anamneza și istoricul bolii, foarte importante pentru a ne ghida în diferite direcții, structura plămânului, prin diferitele metode imagistice, precum tomografia, și funcția pulmonară”, a declarat Mihaela Sescioreanu, medic specialist pneumologie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, funcția pulmonară este evaluată prin texte pulmonare complexe.
”Există teste pulmonare simple, precum spirometria și există și testele pulmonare complexe sau complete, care includ spirometrie, pletismografie și DLCO”, a mai spus specialistul în pneumologie.
Pletismografia, ce este și când este indicată
Pentru a preveni bolile, inclusiv cele pulmonare, sunt necesare teste de screening, efectuate periodic, în funcție de fiecare patologie.
Pneumologul și-a exprimat dorința ca ”în fiecare cabinet de pneumologie să avem acest test complex, care de fapt este un test de rutină.
Testul simplu, spirometria care se face în majoritatea cabinetelor de pneumologie, ne dă indicația asupra funcției pulmonare. Este destul de folosit și de eficient.
Dar pentru un diagnostic complet și corect avem nevoie de această pletismografie. Este un test simplu, nu este invaziv, pacientul este introdus într-o cabină de sticlă și efectuează diferite manevre respiratorii.
Dacă spirometria ne arată fluxul de aer, viteza cu care aerul intră în plămâni și iese în plămân, și ne dă anumite indicații asupra bolilor pulmonare, pletismografia este standardul de aur pentru a evalua volumul de aer din plămâni”, a mai spus medicul.
Mai mult decât atât, pneumologul a subliniat faptul că ”simptomele respiratorii sunt puțin subapreciate de către pacienții români, dar ar trebui să indice un semnal de alarmă”, dar și că tusea seacă este ”un simptom comun pe care pacienții îl ignoră de foarte multe ori, dar poate reprezenta o boală pulmonară cronică”.
Potrivit medicului, acest test complex este indicat atât pacienților cu factori de risc, cât și celor care nu prezintă simptome, aceștia din urmă putând să își evalueze funcția pulmonară în condiții normale.
Pacienții cu factor de risc sunt:
- fumătorii, în primul rând
- cu alte boli cronice pulmonare
- cei cu expunere la diferite noxe
- cei cu pneumonii care drenează timp îndelungat
- pacienții cu sechele post-COVID
- cei cu anumite boli interstițiale, care se manifestă numai printr-o tuse seacă.
Pletismografia, pregătirea testului
Pentru a apela la pletismografie este necesar ca în perioada prezentării la cabinetul pneumologului să nu fiți răcit, gripat sau să aveți o altă formă de infecție respiratorie, toate acestea influențând rezultatele testului.
Astfel, pentru a face pletismografia trebuie să urmați câțiva pași simpli:
- să nu fumați cu cel puțin o oră înainte de test
- să nu consumați alcool cu cel puțin patru ore înainte de test
- să evitați efortul fizic cu cel puțin 30 de minute înainte de test
- să fiți îmbrăcat confortabil astfel încât să nu vă strângă hainele în zona pieptului sau a abdomenului, pentru a putea respira cu ușurință
- să evitați mesele copioase cu cel puțin două ore înainte de test, arată Cleveland Clinic.
O pletismografie ”normală” depinde de câțiva factori, inclusiv de unii ce țin de propria persoană, precum:
- vârsta
- înălțimea
- rasa
- sexul
- greutatea
- consumul de produse din tutun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.