Ploapele căzute, în termeni medicali, ptoza palpebrala, desemneaza caderea totala sau partiala a pleoapei superioare ca urmare a unei afectiuni dobandite sau congenitale. Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie a vorbit la Pastila de Frumusețe de la Spectacola despre ce trebuie să facem în cazul în care avem ploapele căzute.
Ploapele căzute, moștenire genetică
Cea mai frecventa cauză este îmbătânirea din cauza căreia se pierde flexibilitatea și elasticitatea mușchiului. Însă, afecțiuni grave se pot afla la baza pleoapelor căzute cum ar fi paralizia facială, accidentul vascular, tumora la plămâni sau chiar diabetul.
”Pleoapele căzute în general sunt genetic. Așa te naști. Pleoapele căzute sunt o problemă.
Pe lângă faptul că fața arată trist, îmbătrânită prematur, te machiezi greu. Din produse cosmetice este foarte greu să promiți că poți să faci ceva. Pentru ploapele căzute trebuie hidratare pentru a da elasticitate.
Trebuie peptide. Am o cremă cu ceramide și placentă.
E genială în sensul în care are și placentă care aduce toți factorii de creștere posibili și aduce și ceramidă care fac un super schimb”, a declarat pentru DC Medical, Spectacola și DC News, Ioana Moldovan, fondatorul PLUSH BIO.
Zonă fără glandă sebacee
Pierderea elasticității pielii îți dă mari bătăi de cap atunci când vine vorba de aplicarea machiajului și te face să pari mai bătrână și obosită în permanență. Cele mai întâlnite cauze ale pleoapelor căzute sunt îmbătrânirea pielii și pierderea elasticității din jurul ochilor.
În acest caz, țesuturile își pierd capacitatea de a susține greutatea pleoapei și a pielii ochilor. Alte cauze ce duc la căderea pleoapelor sunt fumatul, lipsa somnului, afecțiunile tiroidei și stresul oxidativ.
Ioana Moldovan susține că tratamentul pentru pleoapele căzute este doar chirurgical sau medical.
”Zona perioculară nu are glandă sebacee și de aceea se ridează. În plus, are o mimică incredibilă și atunci trebuie să aducem ceva care să dea elasticitate, neavând sebum care să mențină zona.
Zona ochilor trebuie îngrijită timpuriu, cum trebuie, iar pleoapele căzute au niște metode chirurgicale sau medicale care le pot face să dispară.
Dintr-o cremă și rutină cosmetică e puțin probabil”, a mai explicat Ioana Moldovan.
Vezi și: Artista care a trăit 17 zile doar cu APĂ: Medical vorbind, după 20 de zile, mi se schimba sângele
Diagnosticarea pleoapelor căzute
Un medic va efectua mai întâi un examen fizic cu întrebări despre istoricul medical al pacientului pentru a distinge dacă afecțiunea poate fi ereditară. Un examen cu lampă cu fantă se efectuează cu o lumină de mare intensitate care permite o privire atentă asupra ochilor pacientului.
Se poate efectua un test de câmp vizual, care evaluează gradul în care ptoza afectează vederea superioară. Deoarece leziunile nervoase se numără printre posibilele cauze pentru ptoză, oftalmologul va verifica pupila pacientului pentru anomalii. Medicul va verifica, de asemenea, funcția musculară.
Oftalmologul poate măsura, de asemenea, gradul de cădere al pleoapelor prin măsurarea distanței reflexe marginale, care este distanța dintre centrul pupilei și marginea capacului superior, precum și forța și funcția mușchiului pacientului. Acest test presupune menținerea mușchiului frontalis pentru a măsura cât de departe se deplasează pleoapa atunci când pacientul se uită în jos.
Prin aceste teste, oftalmologul poate diagnostica corect ptoza și identifica clasificarea acesteia și se poate face o determinare cu privire la cursul tratamentului, care poate implica o intervenție chirurgicală.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.