Picioarele plate, cunoscute și sub denumirea de platfus, este o afecțiune la nivelul tălpii, în care interiorul acesteia se aplatizează atunci când se pune presiune pe picior. Atunci când persoanele care au platfus se ridică în picioare, acestea sunt îndreptate spre exterior, iar întreaga talpă atinge podeaua.
Platfus, cauze și factori de risc
Platfusul poate apărea încă din timpul copilăriei timpurii, când arcadele tălpilor nu se dezvoltă.
Unii dintre copiii mici au un platfus flexibil, adică arcada este vizibilă atunci când stau în șezut sau pe vârfuri, dar dispare atunci când aceștia stau pe tot piciorul. Această situație de platfus flexibil se remediază pe parcursul copilăriei timpurii.
În același timp poate să apară și mai târziu în viață, ca urmare a unui accident ori a uzurii și a stresului provocat de vârstă.
Cu înaintarea în vârstă, tendonul care se întinde de-a lungul părții interioare a gleznei se slăbește și se poate rupe, iar acest lucru poate duce la afecțiuni la nivelul articulației, adică artrită.
Dintre factorii de risc care pot duce la apariția piciorului plat se află:
- obezitatea
- loviturile la nivelul tălpii sau al gleznei
- artrită reumatoidă
- vârsta
- diabetul.
Platfus, simptome și diagnosticare
De cele mai multe ori platfusul nu prezintă simptome și nu este dureros, motiv pentru care nu necesită vreun tratament. Însă există persoane care se confruntă cu dureri atunci când calcă pe talpă, situație care le poate limita activitățile cotidiene.
Aceste dureri apar în special la nivelul călcâiului, dar și la arcada tălpii, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la umflarea tălpii.
Diagnosticarea se face de către medicul ortoped, după o examinare fizică. De asemenea, acesta poate solicita efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi radiografia, CT, ultrasunete sau RMN, notează MayoClinic.
Platfus, tratament
În ceea ce privește tratamentul platfusului, dacă acesta nu provoacă durere nu este necesar să se intervină.
În cazul în care pacientul acuză dureri la nivelul tălpii, dar și dificultate în mișcare, ca urmare a poziționării deficitare a tălpii, medicul poate sugera utilizarea încălțămintei ortopedice, care să reducă din simptomele prezentate.
De asemenea se recomandă efectuarea de exerciții de întindere (stretching) la nivelul tendonului lui Ahile, dacă acesta este mai scurt decât în mod normal, dar și kinetoterapie, deoarece platfusul poate contribui la suprasolicitare în cazul persoanele active fizic, în special la alergători.Cu ajutorul acestor exerciții se poate îmbunătății condiția mușchilor și a tendoanelor de la picioare, deci implicit și îmbunătățirea mersului.
Intervenția chirurgicală nu se face doar pentru a corecta piciorul plat, ci este o opțiune atunci când pacienții au dureri care încă le limitează activitățile după ce au încercat tratamentele nechirurgicale.
Intervenția chirurgicală poate repara problemele osoase și tendinoase care cauzează durerea.
Balerinii, printre cele mai traumatizante tipuri de încălțăminte. Medic: Se poate repercuta până la nivelul coloanei
Medicul Răzvan Ene, specialist în ortopedie și traumatologie, a explicat care sunt cauzele tulburărilor de mers, modul în care aceste pot fi remediate, dar a și făcut câteva recomandări în privința tipului de încălțăminte care să ne ajute să avem un mers sănătos și plăcut, pe termen cât mai lung.
”Sunt o serie de examene atât clinice, cât și imagistice, care se pot face. Unul care îmi vine în minte acum se numește plantogramă. Piciorul se pune pe un aparat și se văd zonele de presiune și cele unde ar trebui să fie presiune și nu este. Și aici ne referim la diformități ale piciorului, în primul rând”, a explicat dr. Răzvan Ene, specialist în ortopedie și traumatologie, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
În funcție de tipul de diformitate vorbim de metodă de corecție conservatoare, adică pur și simplu, în sensul acesta o încălțăminte adecvată sau acele talonete/branțuri care se pun în încălțăminte ar putea fi suficiente. Dacă vorbim de diformități severe, atunci, cu siguranță acestea vor avea indicație chirurgicală.
Cum se corectează problemele minore de mers
Potrivit medicului, problemele minore ale mersului se corectează prin metode externe: încălțămintea.
”Cel mai frecvent fenomen întâlnit este prăbușirea boltei plantare, pentru care există talonetele de redresare. Desigur, mai sunt afecțiuni dobândite, în special într-o manieră degenerativă, la pacienții vârstnici, la acer apar acele ciocuri la nivelul călcâiului.
Și pentru această situație, pacientul, evident, de durere își modifică mersul și caută să calce și să pună presiune pe anumite zone ale piciorului astfel încât să le descarce pe cele afectate de procesul degenerativ și într-o astfel de situație, desigur, există talonete cu silicon în zona posterioară, o cameră liberă cum se mai numește, protejează zona, practic o descarcă”, a mai spus medicul. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.