S-a inventat plasturele inteligent care îți face analizele, prin transpirație. Cum funcționează

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Plasture analize - Foto: Freepik @Sandaru Art Gallery
Plasture analize - Foto: Freepik @Sandaru Art Gallery

Plasturele inteligent care monitorizează sănătatea prin transpirație - o revoluție în lumea medicală.

Nu rata:

Cum recunoști o mamă toxică. Semnele subtile care îți pot marca toată viața

Cum elimini zgârieturile de pe mobila de lemn. Nu vei crede cât de ușor e! Ingredientul banal din casă care te ajută

Lăcrimarea ochiului: cauze și soluții care chiar funcționează. De ce îți lăcrimează ochii. Semnul că ai o infecție la ochi

Foto: Freepik @EyeEm

O nouă descoperire tehnologică promite să schimbe modul în care ne monitorizăm sănătatea. Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au dezvoltat un plasture inteligent, un dispozitiv care se aplică pe degete și monitorizează parametrii vitali din transpirație, precum nivelul de glucoză, vitamina C și medicamente utilizate în tratarea bolii Parkinson.

Rezultatele acestei inovații au fost publicate recent în prestigioasa revistă Nature Electronics și deschid noi orizonturi pentru diagnostic și tratament personalizat.

Cum funcționează plasturele?

Trebuie să știi:

Cum cureți mașina de spălat în 10 minute. Scapă de scame, rugină și detergent vechi. Greșeala care nu îți mai lasă hainele curate

Semnul banal că ai o problemă cardiacă sau cancer. Se vede în palmă sau la subraț. Dermatolog: Dacă pățești ASTA, e un semnal de alarmă

Dieta cu murături care face miracole. AȘA slăbești rapid! Trucul care îți crește imunitatea. 6 lucruri pe care NU ți le-a spus nimeni până acum

Plasturele, conceput de echipa coordonată de Joseph Wang, este format din componente electronice ultrafine și flexibile, aplicate direct pe piele.

Folosindu-se de transpirația produsă de mii de glande sudoripare prezente în vârful degetelor, dispozitivul transformă chimicalele din transpirație în electricitate.

Această energie este stocată în baterii flexibile, care alimentează ulterior senzorii necesari pentru colectarea datelor.

Plasturele trimite informațiile captate către un smartphone sau computer prin Bluetooth, permițând utilizatorilor și medicilor să monitorizeze în timp real parametrii vitali.

Potrivit ANSA, una dintre inovațiile esențiale este autonomia energetică a dispozitivului, care se auto-alimentează funcționând chiar și în timpul somnului.

Unul dintre obiectivele pe termen lung ale acestei tehnologii este de a o personaliza pentru utilizatori.

În viitor, plasturele nu doar că va putea monitoriza starea de sănătate, ci va fi capabil să ajusteze și să administreze tratamente pe baza datelor colectate.

De exemplu, în cazul diabeticilor, acesta ar putea monitoriza nivelul de glucoză și ajusta automat dozele de insulină.

Potrivit cercetătorilor, plasturele ar putea deveni un instrument esențial în managementul afecțiunilor cronice, oferind monitorizare continuă și personalizată fără a mai fi nevoie de metode invazive, precum testele de sânge frecvente.

Această descoperire face parte dintr-un val mai larg de inovări în domeniul dispozitivelor portabile, care transformă corpul uman într-o platformă de monitorizare biochimică continuă.

Dispozitivele similare, capabile să capteze date din fluidele corporale, cum ar fi transpirația sau saliva, promit să transforme prevenția și tratamentele medicale.

Această inovație ar putea deveni în scurt timp un standard de îngrijire pentru bolnavii cronici și nu numai, revoluționând astfel modul în care interacționăm cu sănătatea noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel