Din păcate, trăim într-o lume în care cantitățile enorme de plastic au devenit sufocante pentru toate vietățile. Utilizarea plasticului în viața de zi cu zi ne influențează considerabil sănătatea.
De ce folosim plastic?
"Plasticul are două funcționalități: una bună și una mai puțin bună. Partea bună este că ne ajută mult în viața de zi cu zi, partea mai puțin bună este că îl consumăm în exces. Practic 80% din ceea ce producem în fiecare zi: deșeuri, gunoaie sunt plastic. Trebuie să vedem exact cum putem face un echilibru între utilizarea rațională a plasticului și soluțiile care există în afara plasticului", a declarat președintele asociației "Act for tomorrow", Andrei Coșuleanu pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.
De ce este atât de mult plastic?
"Este foarte ieftin, dar nu ne gândim din ce este produs. Plasticul este produs din petrol...dacă ne îmbrăcăm cu haine de plastic, practic îți pui particule de petrol pe tine pe piele și acela poate să fie un atentat la siguranța ta ca și individ.
Ce este foarte important este să înțelegem că plasticul nu dispare, el trăiește 400-500 de ani, timp în care el se descompune și cel mai mic mod în care se descompune se referă la particulele de microplastic", avertizează acesta.
Apele din România, pline de plastic
Invitatul face o dezvăluire șocantă: "Am făcut anul trecut un studiu în România prin care am arătat că nu există nicio apă dulce care să nu aibă microplastic în ea. Deci toate apele din România, indiferent unde se află, au microplastic. De foarte multe ori ne uităm în marile oceane, în marile râuri internaționale și vedem insule din plastic. Și în România plasticul este în toate apele dulci, Marea Neagră este mai poluată decât Marea Mediterană de două ori aproape astăzi și atunci au un efect direct asupra noastră".
Efectele asupra sănătății
Acesta anunță că "în momentul de față, avem microplastic atât în sol, aer și ultimele studii ne arată că există și în sânge și nu, în ultimul rând, a fost acel articol fenomenal cu placenta unei gravide cu microplastic. Acest microplastic intră inclusiv prin membrana noastră, prin piele și atunci intră în organism pentru că este foarte foarte mic.
Omul astăzi, în România înghite aproximativ 5 grame de plastic, adică cât este un card bancar în fiecare săptămână. Partea mai bună este că omul matur are un sistem digestiv complet, adică noi putem să eliminăm plasticul, dar un copil, spre exemplu, nu poate să-l elimine. O pasăre, un animal nu un sistem digestiv complet și dacă ajungem să cercetăm delfinii din Marea Neagră care, uneori, mor vom vedea că în stomac există de foarte multe ori particule de plastic."
Vezi și: Trombofilia: simptome, diagnostic și tratament. Poate cauza AVORT
Ce putem face?
Fiecare dintre noi poate face ceva în legătură cu oprirea poluării. Andrei Coșuleanu ne recomandă "să evităm plasticul. Reciclarea este ultima soluție pentru a duce plasticul către o reutilizare, o a doua viață. Ce este cel mai important este prevenția. Pot să nu mai cumpăr în fiecare zi apă la 0,5 l de plastic, pot să cumpăr poate un bidon de 5 l ca să mi-l pun într-o sticlă din sticlă și să o utilizez. Pot să-mi cumpăr un robinet, filtru acasă astfel încât să nu mai consum apă cu plastic.
În același timp pot să reutilizez cât de mult pot. O caserolă din plastic este utilă, în timp o reutilizez. Nu trebuie să mai consum plastic de unică folosință, ăsta este cel mai important lucru, chiar dacă este reciclabil. Trebuie să-l evit pe cât de mult pot. Sunt caserole de plastic reciclabile, dar sunt doar de unică folosință. Pot să renunț la pungi, să nu mai am pungi din plastic și să mă duc cu o sacoșă la supermarket.
De asemenea, în zona de fructe și legume se consumă enorm de mult plastic... De exemplu vreau să-mi cumpăr o rodie. Mulți oameni pun o rodie într-o singură pungă, iar acest lucru este extrem de dăunător. Nu mănânc coaja de la rodie, pot să pun eticheta direct pe rodie, iar atunci am un impact pozitiv direct asupra mediului."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.