UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că situaţia din China referitoare la pandemia cu noul coronavirus nu are legătură cu situaţia din Europa, unde aproape toate ţările se află în Zona verde.
"Situaţia din China în ceea ce priveşte pandemia nu are legătură cu situaţia din Europa. Acolo circulă tulpina Omicron, care în România şi în regiunea Europeană OMS a circulat şi dacă vă uitaţi în toate ţările din această regiune s-a ajuns în Zona verde aproape în toate ţările", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul "Marie Curie".
Strategia "zero-COVID" a Chinei, văzută cu ochi răi de epidemiologi
Strategia foarte strictă "zero-Covid" a Chinei nu va putea limita răspândirea variantei super-contagioase a Covid-19, adică Omicron, spune un epidemiolog american. „
"A încerca să oprești Omicron este ca și când ai încerca să oprești vântul", a spus acesta, pentru CNBC.
"A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul"
Este vorba despre medicul epidemiolog Michael Osterholm, director al unui centru de cercetare a bolilor infecțioase din SUA, care este de părere că Beijingul nu se va putea folosi de aceleași "tactici autoritare" împotriva Omicron din cauză că această tulpină este diferită de toate celelalte variante apărute până acum.
China este într-o poziție unică de vulnerabilitate în fața variantei Omicron din mai multe motive, potrivit doctorului american.
Cercetările preliminare arată că vaccinurile dezvoltate de China, Sinovac și Sinopharm, nu sunt "foarte eficiente" împotriva acestei variante și în același timp, succesul Chinei în prevenirea răspândirii Covidului de până acum a dus la situația în care o mare parte a populației rămâne vulnerabilă în fața noii tulpini.
Potrivit consultanților de la Eurasia Group, politica "zero-Covid" a Chinei reprezintă cel mai mare risc al anului 2022, fiind clasificat drept un risc mai mare decât tensiunile cu Rusia, programul nuclear al Iranului sau efectele măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.
"Politica Chinei va eșua"
Cu toate că strategia Chinei "a părut să fie incredibil de reușită în 2020", acum, "a devenit o luptă împotriva unei variante mult mai ușor de transmis în care trebuie să utilizeze măsuri de carantinare și mai aspre și vaccinuri cu o rată slabă de eficacitate", potrivit unui raportul din luna ianuarie a firmei de consultanță.
"Politica Chinei va eșua să limiteze infectările, ceea ce va duce la focare și mai mari care vor necesita carantine și mai severe. Această situație va duce la perturbarea economiei și la intervenții și mai multe din partea statului", se mai arată în raport.
China, care a înregistrat primul caz de Omicron în ianuarie, a aplicat strategia "zero-Covid" cu și mai mare strictețe. Politica Chinei împotriva răspândirii coronavirusului sunt contrastate de politicile altor țări care încearcă să se adapteze la traiul cu acest virus și au început să ridice restricțiile.
Multe dintre aceste țări folosesc vaccinuri dovedite și au deja experiența valurilor de infectare, două dintre principalele moduri în care populațiile dezvoltă anticorpi care să le apere de virus.
Multe națiuni au avut inițial o strategie la fel de agresivă împotriva virusului, dar au renunțat cu timpul la impunerea de carantine generale și restricții sociale stricte, pe măsură ce varianta Delta se răspândea cu repeziciune, iar lockdown-urile au devenit tot mai puțin eficiente.
China nu a inițiat încă "ritualul de trecere" de la strategia "zero-Covid" la cea în care va permite virusului să se răspândească și va învăța să facă față consecințelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.