Plantele care țin țânțarii la distanță. Unele le poți adăuga chiar în mâncare

Monika Baciu |
Data publicării:
tantarii - FOTO: Freepik@ndesoart27
tantarii - FOTO: Freepik@ndesoart27

Aceste plante țin țânțarii la distanță. Trebuie doar să le ai în casă, iar pe unele le poți adăuga chiar în mâncare, substanțele eliberate prin piele după consum pot avea un efect repelent.

Țânțarii sunt o adevărată piedică în ceea ce privește activitățile în aer liber. În timp ce numeroasele spray-uri, brățări, lumânări, aparate de electrocutare a insectelor și repellente chimice de pe piață pot controla aceste insecte, există și o altă opțiune: plantele care resping țânțarii.

Țânțarii nu sunt doar insecte enervante ale căror înțepături sunt extrem de neplăcute, ci reprezintă și un pericol pentru sănătate. Saliva pe care o injectează în pielea victimelor lor poate purta o multitudine de boli, unele dintre ele fiind mortale. Printre bolile transmise de țânțari se numără malaria, febra West Nile, dengue și multe altele, motiv pentru care controalele naturale sunt esențiale; este util să știi ce plante descurajează țânțarii.

Iată care sunt plantele care țin țânțarii la distanță

Lavanda

În timp ce majoritatea oamenilor iubesc aroma relaxantă indusă de lavandă, această plantă perenă cu flori frumoase, de culoare violet, alungă și țânțarii. Conține compuși car îndepărtează țânțarii, potrivit Bob Vila.

Vezi și: Băutura care protejează creierul. Susține memoria și promovează fluxul sanguin

Lavanda - FOTO: Freepik@tariktk

Busuiocul

Busuiocul este un puternic repelent natural împotriva țânțarilor. Acest efect se datorează compușilor volatili din frunzele sale, care emit un miros puternic și plăcut pentru oameni, dar neplăcut pentru țânțari.

De aceea, busuiocul este adesea recomandat ca o alternativă naturală și sigură la repellentele chimice pentru a ține țânțarii departe. În plus față de efectul său de respingere a țânțarilor, busuiocul are și alte beneficii: este o iarbă aromatică folosită în bucătărie pentru a îmbogăți aromele preparatelor.

Vezi și: Terapiile care țintesc tumorile. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Mai puțin invazive decât chirurgia. Dr. Mirela Gherghe: S-a lărgit indicația și pentru alte tipuri de tumori

Menta

Aceste ierburi perene versatile au multe utilizări culinare: usucă frunzele pentru ceai, adaugă câteva frunze proaspete în limonadă sau cocktailuri, taie frunzele pentru preparate asiatice și salate, sau dă un plus de gust salatelor de fructe cu câteva frunze tocate. Atât menta piperată, cât și menta piperată pot deveni invazive, așa că este recomandat să le crești într-un recipient.

Mușcata

În timp ce majoritatea varietăților de mușcate sunt cultivate pentru florile lor colorate, acestea sunt apreciate în principal pentru mirosurile plăcute ale frunzelor lor. Există multe varietăți de geranii parfumate, dar cele de lămâie, lime, portocală și menta sunt printre cele mai eficiente plante care resping țânțarii.

Mușcata - FOTO: Freepik@yuliyafurman

Rozmarin

Rozmarinul este cunoscut pentru a emite un miros plăcut și intens, dar în ceea ce privește rolul său ca repelent natural pentru țânțari, eficacitatea sa poate să nu fie la fel de puternică precum în cazul altor plante sau uleiuri esențiale dedicate acestui scop.

Vezi și: Semnul banal care arată că ai putea avea insuficiență cardiacă. Este asociat cu îmbătrânirea

Usturoi

Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale repelente împotriva insectelor, inclusiv a țânțarilor. Acest efect se datorează substanței numite alicină, care este eliberată atunci când usturoiul este zdrobit sau tăiat.

Poți face un suc de usturoi amestecând câteva căței de usturoi zdrobiți cu apă. Apoi, strecoară amestecul și pune-l într-un pulverizator. Pulverizează acest lichid în zonele unde țânțarii sunt o problemă sau chiar direct pe piele, având grijă să faci un test preliminar pentru a verifica dacă există vreo reacție alergică.

Consumul de usturoi poate, de asemenea, să ajute la respingerea țânțarilor, deoarece substanțele eliberate prin piele după consum pot avea un efect repelent. Totuși, efectul poate fi mai puțin pronunțat decât cel al aplicării locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel